Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Nijmeegs studentenorkest "Collegium Musicum Carolinum"

OrkestNijmeegs studentenorkest "Collegium Musicum Carolinum"  Facebook  Website
Reeks Concert maart 2009
Dirigent Quentin Clare
Solisten1 Alexander Woestenburg, viool
2 Liesbeth Praat, viool
Programma Het concert wordt geopend met de Ouverture uit de opera Idomeneo van Mozart. De Ouverture kan gezien worden als een symfonisch gedicht waaruit het waardige en heroïsche karakter van het drama van Idomeneo blijkt. Van alle opera ouvertures van Mozart is deze van Idomeneo het nauwst verweven met de totale inhoud van de opera. Het begin van de ouverture demonstreert niet alleen Mozarts nieuw verworven compositorische wasdom, maar ook dat hij zich bewust is van de betekenis van de ouverture voor de inhoud van het drama.

Vervolgens staat The Gordyon Knot Unty’d van Purcell/Holst op het programma. Het stuk is oorspronkelijk gecomponeerd door Henry Purcell, later is dit bewerkt door Gustav Holst. Er is niet zoveel bekend over deze muziek. Een vage verwijzing is gevonden in de Gentleman’s Journal uit 1692 waaruit blijkt dat het gaat om een komedie. Een interessant detail in de muziek is het gebruik van de populaire melodie Lilliburlero. Deze melodie wordt tegenwoordig in Noord-Ierland gebruikt als een feestdeuntje.

Hierna staat Bach zijn bekende concerto in D minor voor 2 violen en orkest op het programma. Dit stuk staat bekend om zijn grote schoonheid. Bach heeft voor dit stuk niet gekozen om een contrast aan te brengen tussen de bassen en de soloviool zoals in vele andere concertos, maar presenteert de esthetische mogelijkheden van de twee elkaar afwisselende violen. Het langzame deel wordt door de meesten gezien als de aantrekkelijkste. Orkestlid Alexander Woestenburg zal samen met violiste Liesbeth Praat dit prachtige dubbelvioolconcert uitvoeren.

Tot slot staat de vijfde symfonie van Mendelssohn op het programma. Deze symfonie wordt ook wel de “Reformatie”-symfonie genoemd, het is gecomponeerd in 1832 naar aanleiding van de 300ste verjaardag van de Augsburgse Belijdenis, de geloofsbelijdenis van het Lutheranisme. Het opvallendste kenmerk van dit werk zijn de religieuze associaties. Zo is in het eerste deel gebruik gemaakt van de Amen-formule van de Saxon Lutheraanse Kerk, de zogenoemde “Dresden Amen” en in de “Andante con moto” gebruikt hij de lutheraanse koraal “Ein feste Burg ist unser Gott”.
Wolfgang Amadeus Mozart- Ouverture "Idomeneo"
Henry Purcell / Gustav Holst- Suites "The Gordyon Knot Unty'd"
Johann Sebastian Bach - Concert voor twee violen en orkest in d, BWV 10431,2
Felix Mendelssohn Bartholdy- Symfonie nr. 5 in d, opus 107 'Reformatie'
Concerten
vr27maart200920:15 Google Maps  Sint Antonius Abtkerk, Nijmegen
'webpodiu_webpodium.r.titel' isn't in GROUP BY