Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Leonard Bernstein (25 augustus 1917 - 14 oktober 1990, New York, Verenigde Staten)
Leonard Bernstein werd geboren in Lawrence, Massachusetts, op 25 augustus 1917. Hij studeerde in Harvard bij Walter Piston en werd bekend als componist en als dirigent. Hoewel hij beschouwd wordt als een van de beste Amerikaanse dirigenten, hield hij zich liever bezig met het componeren. Door zijn voorkeur voor de jazz en populaire muziek werd hij echter door velen nooit als serieus componist beschouwd. Dit geldt tevens voor verscheidene Amerikaanse componisten, zoals Copland bijvoorbeeld, voor wie Bernstein een grote waardering vertoonde.
Zijn werk is onder te verdelen in serieuze muziek enerzijdes, en lichtere muziek anderzijds zoals de populaire musical 'West Side Story', jet ballet 'Fancy free' en 'Wonderful Town'. Het is zijn lichtere muziek dat hem bekend maakte, want de vaak herschreven opera 'Candide', zijn koormuziek zoals de Chichester Psalms en de overigens zeer mooie liederen missen een zekere diepgang. In zijn volledig oeuvre is de invloed van de Amerikaanse jazzmuziek sterk voelbaar.

Bernstein was niet alleen componist en dirigent, maar ook pianist, leraar en auteur. Hij stierf op 72-jarige leeftijd in New York.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Leonard Bernstein, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Aria 'Glitter and be gay' uit "Candide"
Chichester Psalms
Divertimentos for Orchestra (in arrangement van Joost Geevers)
Fugue
Jerome Robbins' Broadway
Magnificent 7
On the waterfront
Ouverture "Candide"
Prelude
Riffs
Symfonie nr. 2 'Age of Anxiety'
Symfonische dansen uit "West Side Story"
Three Dance Episodes from ‘On the town’
West Side Medley (in arrangement van Jack Mason)
West Side Story ouverture

Andere schrijfwijzen:

  • L. Bernstein

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.