Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Roel van Oosten (geboren op 14 juni 1958)
Roel van Oosten werd op 14 juni 1958 in Den Haag geboren.

Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie bij Peter Schat en Louis Andriessen, en piano bij Else Krijgsman. In 1984 kreeg hij van het Franse en Nederlandse Ministerie van Cultuur een beurs waardoor hij in de gelegenheid werd gesteld te studeren bij de Franse componiste Betsy Jolas. Tevens volgde hij de analyse- en compositieklas aan het Conservatoire National Supérieur de Musique te Parijs. In 1987 werd hij geselecteerd om een jaar te wonen in het atelier van Theo van Doesburg (mede-oprichter van de kunstbeweging De Stijl) in Meudon, Frankrijk.

Het grootste deel van zijn oeuvre is in opdracht geschreven. Het omvat werken voor symfonieorkest, kamermuziek, muziektheater en opdrachten voor bijzondere gelegenheden zoals de opening van het parlementaire jaar, dansvoorstellingen en kinderconcerten. Zijn composities werden ondermeer uitgevoerd door het Residentie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Balletorkest, het Asko Ensemble, de Slagwerkgroep Den Haag en het Osiris Trio. Van Oosten presenteerde zijn werk o.a. in Frankrijk, Engeland, China, de Verenigde Staten (Carnegie Hall) en Nieuw Zeeland. Zijn composities werden opgenomen voor radio en televisie en vastgelegd op cd.

In 2001 werd Roel van Oosten de Europese AGEC-compositieprijs toegekend (prijs van de Europese Koorfederatie) voor zijn compositie Les Amours voor koor en orkest.

Relevante links

Werken van Roel van Oosten, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor contrabas en strijkorkest
Concert voor harp en orkest
Dyas
Les Amours
Mare Liberum
Square

Verwante componisten:

Andriessen, Louis
Schat, Peter