Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Hector Berlioz (11 december 1803 - 3 maart 1869)
Op 11 december 1803 werd Hector Berlioz geboren in Côte-Saint-André. Zijn vader was een erg voorzichtig plattelandsarts en zijn moeder van het hysterische en theatrale type. De kinderen waren dan ook alle vier min of meer erfelijk belast.
De eerste muzieklessen op fluit krijgt hij van zijn vader, en naar zijn eigen zeggen beleefde hij zijn allereerste muzikale ontroering tijdens het horen van een meisjeskoor bij zijn eerste communie! Op zijn twaalf schrijft hij de eerste melodieën en gaat fluit en zang studeren.

Op naar Parijs te kunnen gaan, gaat hij in op de ouderlijke wens en studeerde medicijnen. Hij is echter meer te vinden in de opera dan in de colleges, geobsedeerd als hij is door leven en werk van Gluck.

Ten slotte hakt hij de knoop door en laat zich inschrijven aan het Conservatorium voor harmonie en orkestratie (bij Reicha) en compositie (Lesueur). De eerste stappen op het gebied van de opera, het oratorium en de mis zijn een mislukking, en het ziet er een tijdlang naar uit dat hij eerder als zakenman en diplomaat zal carrière maken dan als componist. Uit geldnood moet hij fluit- en gitaarlessen geven en in een vaudevillekoor zingen. Na een hongerstaking en een mislukte zelfmoordpoging geeft zijn vader uiteindelijk de toelating om definitief en uitsluitend muziekstudies aan te vatten.

Na enkele mislukte pogingen behaalt hij de "Prix de Rome" in 1830 met de cantate "Sardanapale". In 1827 ontdekt hij Engeland, tegelijk Shakespeare en de toneelactrice Harriett Smithson, die als Ophelia naam maakte en hem jarenlang blijft fascineren. Aanvankelijk slaagt hij er maar niet in om met zijn idool in contact te komen. Om de aandacht te trekken, organiseert hij zelfs een concert met eigen werken wanneer de Engelse toneelgroep met zijn aangebedene nog eens op tournee in Parijs is. In zijn autobiografische Symphonie fantastique speelt zij een belangrijke rol. In 1834 trouwt hij er uiteindelijk mee na allerlei intriges, om er tien jaar later van te scheiden, en nog eens tien jaar later met de zangeres Maria Recio te huwen.

Voortdurend zit Berlioz in geldmoeilijkheden: zo componeerde hij Harold en Italie (een symfonie met altsolo op bestelling van Paganini) uit geldnood wegens het bankroet van Harrietts toneelgroep. Ook zijn "Requiem" brengt enige verlichting, en op een benefietconcert krijgt hij een grote som van de (steenrijke) Paganini toegestoken. Zijn volgend werk "Roméo et Juliette" was dan ook aan die Italiaanse duivelskunstenaar opgedragen. Intussen had hij al alles verloren bij het fiasco van zijn opera "Benvenuto Cellini"; ook zijn "Traité d'Instrumentation" ontstond uit geldnood.

Hij maakt kennis met de vertaling van Goethes Faust, met "La Damnation de Faust" als gevolg. In parijs kan hij maar niet definitief doorbreken, terwijl zijn werken in het buitenland reeds een hele tijd tot het vaste repertoire behoren. Door een schitterende tournee in Rusland kan hij eens te meer het bankroet vermijden. Daarnaast kan hij zijn naam vooral in Duitsland te gelde maken; een korte tijd is hij ook operadirigent in Londen, maar die onderneming gaat failliet nog voor hij er vaste voet kan krijgen. Na een slepende ziekte sterft hij in Parijs op 8 maart 1869.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Hector Berlioz, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Harold en Italie, opus 16 - Symfonie met obligate altviool
La Mort de Cléopatre
Le Carnaval Romain
Les nuits d'été, opus 7
Marche Hongroise uit "Faust"
Messe Solennelle
Ouverture "Benvenuto Cellini"
Ouverture "Die Flucht Nach Egypten"
Ouverture "Die Trojaner in Carthago"
Ouverture "Francs-Juges"
Ouverture "Le Corsaire"
Ouverture "Roman Carnival"
Roméo et Juliette, opus 17
Selectie uit "Faust"
Symphonie fantastique: épisode d'une vie d'artiste, opus 14

Verwante componisten:

Paganini, Niccolò

Andere schrijfwijzen:

  • H. Berlioz

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.