Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Ralph Vaughan Williams (12 oktober 1872 - 26 augustus 1958)
Ralph Vaughan-Williams werd geboren in Down Ampney, Glos op 12 oktober 1872. Hij overleed te Londen 26 augustus 1958. Hij was een Britse componist en studeerde aan het Royal College of Music bij Stanford en Parry (compositie, orgel, piano) en voltooide zijn compositiestudie bij Max Bruch in Berlijn (1897) en bij Ravel in Parijs (1908).

Meer dan zijn formele opleiding hebben echter zijn studies van de Engelse volksmuziek en de muziek uit het Tudor tijdperk (Tallis, William Byrd) richting gegeven aan zijn carrière. In 1903 begon hij Engelse volksliederen te verzamelen. Zijn werk aan de English Hymnal (1906), waarvan hij medesamensteller was, bracht hem in contact met de oude Engelse muziek. Een melodie die hij voor deze hymnenverzameling had getranscribeerd, een melodie van Tallis, vormde het uitgangspunt voor zijn Fantasia on a theme by Thomas Tallis (1910), waarmee hij zijn reputatie vestigde.

Als onderzoeker op het gebied van de volksmuziek en de oude muziek was Vaughan Williams geen pionier. Maar hij heeft als geen ander aan de verbreiding van dit nationale cultuurgoed bijgedragen, juist door zijn eigen creatieve verwerking ervan. Deze kan bestaan uit rechtstreekse ontleningen, zoals in de orkestwerken Norfolk rhapsody (1906), In the Fen country (1904, herzien 1935) en Fantasia on Christmas Carols (1912), die zijn gebaseerd op bestaande volksmelodieën. Maar zij kan ook bestaan uit toespelingen; hieronder vallen de quasi-folkloristische en schijnbaar geïmproviseerde melodieën van The lark ascending (1914; viool en strijkorkest) en A pastoral symphony (1921; 3e symfonie), evenals het modale contrapunt van de Mis in g (1921; a-capella koor).

Naast de muziek van Britse bodem is de Franse muziek, in het bijzonder die van Debussy en Ravel, voor Vaughan Williams van betekenis geweest; daarbij moet gedacht worden aan de belangrijke rol die ook hij aan harmonie en timbre heeft toebedeeld. De voor zijn werk karakteristieke welluidendheid heeft in de vierde (1934) en zesde symfonie (1947) plaats gemaakt voor een sterk dissonant klankgemiddelde.

Vaughan Williams geloofde in een kunst die op nationale bodem opbloeit en gevoed wordt door het leven van de gemeenschap. Van dit geloof getuigde hij in zijn boek National Music (1934) en in zijn muzikale bijdragen aan nationale en feestelijke gebeurtenissen, zoals de Serenade to Music (1938), die was bestemd voor het jubileum van Sir Henry Wood.

Zijn belangrijkste historische verdienste is dat hij de Engelse muziek definitief heeft bevrijd van de - tot en met Elgar zeer sterke, en door velen als beklemmend ervaren - invloed van het Duitse romantische idioom. Ralph Vaughan-Williams componeerde in totaal 529 werken van uiteenlopende aard.

Ralph Vaughan-Williams componeerde 596 werken die kunnen onderverdeeld worden in elf verschillende categorieën. Zo schreef hij 194 liederen en hymnen, 159 werken voor koor, 51 orkestrale werken, 44 werken voor klavier, 23 kamermuziekwerken, 12 concertos voor diverse solo instrumenten, muziek voor 11 films, 10 composities voor band (zowel militaire als civiele bands), 9 symfonieën, 7 opera's en 5 balletten.

Relevante links

Werken van Ralph Vaughan Williams, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

A London Symphony
A Sea Symphony
Antiphon
Come away death
Concert voor hobo en orkest
Concert voor tuba en concert in f
Dona Nobis Pacem
Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Fantasia on Greensleeves
In the Fenn Country
In Windsor Forest
Norfolk Rhapsody nr. 1 (fantasie op Greensleeves)
Ouverture The Wasps
Prelude '49th Parallel'
Sea Songs
Serenade in a
Sinfonia Antartica
Six songs to be sung in times of war
Suite "English folk songs"
Suite "The Wasps"
Symfonie nr. 3 in A 'Pastorale'
Symfonie nr. 5 in D
The blessed son of God
The Lark Ascending, voor orkest en viool
Toward the unknown region

Andere schrijfwijzen:

  • Vaughan-Williams
  • Ralph Vaughan-Williams
  • R. Vaughan Williams
  • Ralph Vaughn Williams

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.