Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Manuel de Falla (23 november 1876 - 14 november 1946)
Vader Falla was afkomstig uit Valencia en moeder Matheu uit een Catalaanse familie. Toch werd Manuel geboren in het Andalousische Cadiz (aan de Atlantische kust) op 23 november 1876. Van zijn moeder kreeg hij de eerste pianolessen, en al vroeg traden ze samen op. In Madrid gaat hij bij Galuzzo en Otero studeren; later ook aan het conservatorium en privé bij Felipe Pedrell. Die laatste wist hem spoedig te overhalen de weg van Albeniz en Granados in te slaan: nl. op zijn eigen manier meewerken aan de verheffing van de Spaanse nationale muziek door meesterwerken te componeren op basis van de volksmuziek. De opera "La vida breve" met de beroemde Spaanse dans is daarvan het eerste voorbeeld. In 1907 wordt hij steeds vaker als concertpianist gevraagd. Verder verblijft hij zeven jaar in Parijs. Hij leert er Debussy, Fauré en Ravel kennen en raakt vooral bevriend met Dukas. De drie symfonische gedichten "Nachten in de tuinen van Spanje" ontstonden in die periode. Naast pianomuziek schreef hij in Parijs ook enig mooie Spaanse liederen, grotendeels op oude Spaanse volksmelodieën ("Siete canciones populares españolas").
Tijdens de oorlog 1914-1918 trekt hij zich terug achter de Pyreneeën, en componeert er "El Amor Brujo" ("De magische liefde"), enigszins te vergelijken met Stravinsky's "Sacre du Printemps". Het is een ballet met zang, dat echter vooral als symfonische suite zijn weg naar het grote concertpubliek vond.

"El sombrero de tres picos" ("De Driesteek") was bedoeld als komische opera, maar werd ten slotte ook als ballet (voor Diaghilew) bewerkt omdat het verhaal bij testament van de tekstdichter nooit als libretto voor een opera mocht dienen.

Na de dood van zijn ouders blijft de Falla 20 jaar met zijn zus samenwonen in Granada. Hij wordt er bevriend met Garcia Lorca. Voor de beroemde klaveciniste Wanda Landowska werkt hij twee jaar lang aan het "Concierto per Clavicembalo", dat nauwelijks tien minuten duurt, en door zes instrumenten moet uitgevoerd worden. In deze enkele bladzijden liggen de muzikale mogelijkheden van de 15de tot de 20ste eeuw als het ware gecondenseerd.

In 1939 wordt de fascistische grond hem te heet onder de voeten, en hij vertrekt in vrijwillige ballingschap naar Argentinië. Op 14 november 1946 sterft hij er in zijn armoedig landhuis. Op de staatskosten wordt zijn lichaam overgebracht naar Spanje en begraven in zijn geboortestad Cadiz.
Bron: Componisten.net, 2003

Relevante links

Werken van Manuel de Falla, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

El amor brujo
El sombrero de tres picos
La Vida Breva
Noches en los Jardines de España
Siete Canciones Populares Españolas

Andere schrijfwijzen:

  • M. de Falla

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.