Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Peter Gijsbert van Anrooy (13 oktober 1879 - 31 december 1954)
Uit het huwelijk van Peter Gijsbert van Anrooy en Jozepha Helena Maria Pool werd op 13 oktober 1879 Peter van Anrooy geboren.
Van Anrooy begon zijn studie bij Joh. Wagenaar te Utrecht. Van Anrooy studeerde later directie bij Willem Kes , die toen al naar Rusland vertrokken was. Daar kreeg hij ook compositieles van Tanejev. Peter van Anrooy was componist te Groningen (1905-1907), Arnhem (1910-1917).

In 1901 componeerde Peter van Anrooy zijn Piet Heyn rhapsodie. De leermeester van Van Anrooy, Joh. Wagenaar, wilde zijn stuk 'Doge van Venetië' bij de première in Utrecht vooraf laten gaan door een vrolijk gelegenheidsstuk. Wagenaar vroeg Van Anrooy om een werk voor deze gelegenheid te componeren en met enige aarzeling werd dat de Piet-Heyn-rhapsodie. Het stuk is een fantasie over 'De Zilvervloot', een bekend volkslied dat iedere Nederlander zo meezingt. Van Anrooy verwerkt het op een zeer speelse en fantasievolle manier. Aan het slot laat hij nog een ander volkslied opduiken, 'Wien Neêrlands bloed'. Het is verreweg het bekendste werk dat hij schreef. Hij heeft naast dit werk verder een ballade voor viool en orkest, een suite, twee kindercantates, twee ouvertures, een pianokwintet, variaties voor piano, en muziek bij Hauffs sprookje 'Das kalte Herz' gecomponeerd. Zijn werk wordt tot de neoromantische stijl gerekend.

In 1911 trouwde Peter van Anrooy met Frederique Johanna Adolphina de L'Espinasse (geboren: 7 november 1886). Zij kregen twee dochters: Josephine Frederique en Jeanne Aleida.

Peter van Anrooy volgde in 1917 H. Viotta als dirigent van het residentie orkest.
Hij heeft de leiding over veel orkesten gehad. Zijn verdiensten voor het Residentie Orkest werden alom erkend. Tot 1935 was Van Anrooy dirigent van het Residentie Orkest, en tot 1940 stond Van Anrooy voor het Haagse Toonkunstkoor.

Toen Prinses Juliana in 1937 trouwde met Prins Bernhard zu Lippe-Biesterfeld, werd dirigent Peter van Anrooy ontslagen, daar deze weigerde het beruchte Horst Wessellied op hun bruiloft te spelen.

De Groningse universiteit verleende hem het eredoctoraat. Tijdens de laatste jaren van zijn leven was Peter van Anrooy ook bekend als presentator van radioprogramma's over muziek.

Relevante links

Werken van Peter van Anrooy, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Piet Hein, Hollandse rhapsody

Andere schrijfwijzen:

  • P.G. van Anrooij
  • Peter van Anrooij

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.