Georges Bizet (25 oktober 1838 - 6 juni 1875) |
Georges Bizet werd geboren op 25 oktober 1838 in Parijs; zijn vader was een kapper en pruikenmaker uit Rouen die in de hoofdstad een tweede carrière had opgebouwd als zangleraar. Zijn moeder was een begaafde pianiste, zodat de familie regelmatig musiceerde en de voedingsbodem vormde voor een muzikaal vroegrijpe zoon, die daarbij nog het geluk had uitstekende leraars te treffen aan het conservatorium. Hier werd hij al vroeg gevormd tot een briljant pianist en theoretisch onderlegd componist. Zijn "Prix de Rome", in die tijd zowat het officieel componistendiploma voor alle Europese conservatoria, behaalde hij met "Le docteur miracle". In 1856 had hij reeds de verrassend frisse "Symphonie en do majeur" geschreven, maar die werd eerst in 1935 toevallig in archieven ontdekt. Als pianoleraar om den brode blijken zijn grote talenten als pedagoog, terwijl hij ook zijn scherpe pen kon te gelde maken in de branche van de muziekkritiek. Verder hield hij zich in leven door het schrijven van pianoreducties van andermans werken voor rekening van de grote (maar krenterige) muziekuitgevers.
Hij huwt de dochter van zijn leraar Halévy, en weet diplomatisch om te gaan met de directeur van de Opera. In 1863 schrijft hij de exotisch-romantische opera "Les Pêcheurs de Perles".
Bizet begint last te krijgen met zijn gezondheid, laat zich aan het conservatorium inschrijven inde orgelklas van César Franck, en begint koortsachtig te werken aan zijn Carmen. Drie maanden na de première (intussen waren er reeds 40 opvoeringen geweest) sterft hij op 6 juni 1875 totaal uitgeput aan de gevolgen van overwerking, een hartkwaal en een gezwel in de luchtpijp. 's Ochtends wordt hij dood in bed aangetroffen met een door een opengebarsten oorabces bebloed hoofd. Vandaar dat de eerste paniekerige berichten over zelfmoord spraken.
|
Bron: Componisten.net |
Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en
externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere
schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.