Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Groninger Studentenmuziekgezelschap "Bragi"

OrkestGroninger Studentenmuziekgezelschap "Bragi"  Facebook  Website
Reeks November 2023 - Zingen voor en met Oekraïne
Dirigent Wim van de Laar
MedewerkingJongenskoor Dzvinochok (Koor uit Kiev)
Koor Vognyk (Koor uit Kiev)
Programma De zangers stróómden toe, nadat organist en dirigent Wim van de Laar aangaf wel te voelen voor nóg een project. Eerder dit jaar dirigeerde hij het indrukwekkende Stabat Mater van Karl Jenkins in de St.-Willibrorduskerk te Sappemeer. Een groot projectkoor met leden uit Sappemeer en wijde omgeving en studentenorkest Bragi studeerden het werk in en met twee keer een afgeladen volle kerk werden de twee bijzondere diensten op Goede Vrijdag memorabele gebeurtenissen. Enkele weken later was er een reünie voor de zangers, en als vanzelf kwam de vraag: Wim, wil je nóg een project doen?

Intense ervaring
Want voor vele koorzangers was het een geweldige en unieke ervaring om in zo’n groot koor (van 85 zangers) een groot koorwerk tezingen, met een écht orkest van maar liefst 45 musici. Helemaal als je niet zo veel of zelfs géén zangervaring hebt. ‘Werkelijk een on-ver-ge-te-lij-ke belevenis, dit stuk is zó intens, hier komt niks meer overheen’ zei een van de zangers met nadruk.

Dodenmis passende keuze voor 4 november
Inmiddels is er dus weer een projectkoor samengesteld met een heel goede balans tussen mannen- en vrouwenstemmen. Wekelijks wordt er gerepeteerd om op zaterdag 4 november twee concerten met het Requiem van Mozart te geven. Die datum van 4 november is niet toevallig: 1 en 2 november, de dagen van Allerheiligen en Allerzielen, zijn vooral in de katholieke kerk betekenisvolle dagen. En op 26 november, de laatste zondag van het liturgisch jaar, wordt in veel protestantse kerken stilgestaan bij hen die het afgelopen jaar zijn overleden. Een concert waarop een requiem, een dodenmis, klinkt, is rond deze tijd van het jaar heel passend.

Twee dubbelconcerten met Dzvinochok
Dirigent Wim van de Laar is ook al vele jaren hij betrokken bij de concertreizen van het Oekraïense top-jongenskoor Dzvinochok uit Kyiv in Nederland. Vorig jaar werd dit koor voor het eerst vergezeld door het top-koor Vognyk (meisjes en jonge vrouwen). Beide koren komen begin november opnieuw naar Nederland. Op vrijdag 3 november worden ze voor een eigen concert in onze Grote Kerk te Veendam verwacht. Een dag later werken ze mee aan de twee dubbelconcerten (’s middags en ’s avonds) op zaterdag 4 november: vóór de pauze zingen beide Kyiv-koren een deel van hun eigen programma, na de pauze zingen tien Oekraïense sopranen en alten mee in het projectkoor voor het Requiem van Mozart. Juist dít ontroerende werk uitvoeren, mét zangers uit Kyiv, en wetende wat de situatie in Oekraïne is, zal voor alle musici en bezoekers nog iets toevoegen aan de troost die we elkaar willen geven en de verbinding die we met elkaar voelen. Het studentenorkest Bragi uit Groningen gaat het koor begeleiden.
Wolfgang Amadeus Mozart- Requiem in d, KV 626
Concerten
za4november202315:30 Google Maps  Sint-Willibrordus kerk, Sappemeer
za4november202319:30 Google Maps  Sint-Willibrordus kerk, Sappemeer

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Bragi: Bloemen, Beesten en Bouwers mrt 2024Beethoven, Britten, Mahler, Strauss en WagnerGroningen
  Winterconcert dec 2023Franck, Holst, Vaughan WilliamsGroningen, Zwolle
> Zingen voor en met Oekraïne nov 2023MozartSappemeer
  Harmony without Borders jul 2023Brahms, Elgar, Saint-Saëns, van BeethovenArnhem, Zutphen
  Winterconcerten 2022 dec 2022Bach, ShostakovichGroningen, Zwolle
  Voorjaarsconcerten 2022 apr 2022Mozart, van BeethovenGroningen, Zwolle
  April 2020 - Matthäus-Passion apr 2020BachGroningen
  EVOLving dec 2019Groningen, Zwolle
  Zomerconcert 2019 jun 2019Brahms, PucciniGroningen
  Lustrumconcert juni 2007 jun 2007Comitas, Gronings Duo, TsjaikovskiGroningen
  Nederlands Studenten Muziek Festival 2007 mei 2007Groningen
  Buitenconcert maart 2007 mrt 2007Mendelssohn Bartholdy, TsjaikovskiAssen
  Najaarsconcerten 2006: Orkest, grootkoor en a-capellakoor dec 2006Britten, Byrd, Mozart, Parry, Purcell, Tsjaikovski, Vaughan WilliamsGroningen, Zuidlaren
  Winterconcerten 2005 dec 2005Dukas, Dvořák, TsjaikovskiGroningen, Zuidlaren
  Zomerconcerten 2005 jun 2005Dvořák, HaydnGroningen