Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Paul Dukas (1 oktober 1865 - 17 mei 1935)
Paul Abraham Dukas werd geboren te Parijs op 1 oktober 1865. Hij was niet alleen componist, maar ook criticus en leraar compositie aan het Parijse conservatorium. Dukas was ook een meester in het orkestreren, en werd door Saint-Saëns en Debussy geapprecieerd.

Van kindsbeen af was Paul Dukas vertrouwd met de muziekwereld. Zijn moeder was een uitstekende pianiste, en zijn vader hield van cultuur en geschiedenis. Toen hij nog maar vijf jaar oud was, leerde hij piano spelen. Het was echter pas op zijn veertiende dat hij bewust voor een carrière in de muziekwereld koos. Hij ging tussen 1882 en 1888 studeren aan het Conservatorium van Parijs. Zijn leraren waren T. Dubois, G. Mathias en E. Guiraud, een vriend van Georges Bizet. Hij onderging ook duidelijke invloeden van César Franck en het impressionisme van Claude Debussy, met wie hij vriendschap sloot.

Na zijn studies aan het Conservatorium begon hij te werken als criticus. Van 1910 tot 1912 ging hij aan de slag als leraar orkestratie aan het Parijs Conservatorium, waar hij vanaf 1927 tot aan het einde van zijn leven ook composietie onderwees. Een van zijn leerlingen was Olivier Messiaen. In 1934 werd hij verkozen tot lid van de Académie. Hij stierf op 17 mei 1935 in zijn geboortestad.

De meesten kennen Dukas enkel van zijn werk L'Apprenti sorcier (De tovenaarsleerling), geïnspireerd op een ballade van Goethe, dat hij in 1897 schreef. Dit symfonische gedicht werd gebruikt in Walt Disney's "Fantasia". Hij componeerde evenwel nog een aantal werken, waaronder de opera 'Ariane et Barbe-Bleue', gebaseerd op een libbretto van M. Maeterlick, het ballet 'La Péri' en een symfonie.

Paul Dukas was zeer bescheiden - men durft wel eens zeggen dat hij geen zelfvertrouwen had - maar veeleisend. Een groot deel van zijn oeuvre heeft hij vernietigd omdat hij van oordeel was dat ze niet perfect genoeg waren. Slechts een relatief klein deel vond hij goed genoeg om te laten publiceren.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Paul Dukas, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Fanfare
Fanfare pour précéder "La Péri"
L'apprenti sorcier (De tovenaarsleerling)

Verwante componisten:

Bizet, Georges
Debussy, Claude
Franck, César
Messiaen, Olivier
Saint-Saëns, Camille

Andere schrijfwijzen:

  • P. Dukas

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.