Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
César Franck (10 december 1822 - 8 november 1890)
In Luik geboren op 10 december 1822 uit een vader uit Gemmenich en een moeder uit Aken, was Franck de onaanvechtbare (maar aangevochten!) leider van de Franse muziek van het derde kwart van de negentiende eeuw.
Op twaalfjarige leeftijd had hij reeds het einddiploma behaald aan het Conservatorium van Luik. Achter deze resultaten stak niet alleen zijn vroegrijp talent, maar ook de tirannieke ambitie van een zich miskend voelende kleinburgerlijke vader. Die organiseert meteen een concertreis, laat de knaap composities maken en voorspelen à la Liszt, en besluit ten slotte naar Parijs te verhuizen omdat het hun in België muzikaal te eng geworden was. Reicha bereidt hem voor op het Conservatorium, en in korte tijd behaalt hij de eerste prijzen voor piano, orgel en fuga.

In 1848 trouwt hij met een actrice en breekt met zijn vader, die voor hem een grandioze carrière als pianovirtuoos had uitgestippeld. Om de familie te kunnen onderhouden moet hij privé-lessen geven aan de burgerjuffers van de Franse hoofdstad, en als de organistenpost aan de Ste. Clotilde vrijkomt, neemt hij die kans met beide handen gretig aan, temeer daar de kerk over een buitengewoon instrument beschikte. Hij wordt in 1872 aangesteld als orgelleraar aan het Conservatorium (hij volgde zijn eigen leraar Benoist op), en van dan af tot aan zijn dood leidt hij een uiterst geregeld leven: elke dag stond hij om half zes op, componeerde twee uur lang, om vervolgens op stap te gaan om de hele dag in Parijs les te geven.

Bij zijn collega's was Franck niet erg geliefd: ze vonden hem te eenvoudig en te naïef. Wel werd hij op de handen gedragen door zijn leerlingen en lokte hij volle kerken voor zijn beroemde orgelimprovisaties. Slechts één keer tijdens zijn leven oogstte hij succes bij het grote publiek: zes maanden voor zijn dood met zijn strijkkwartet. De meeste werken werden op misprijzen onthaald, vooral de nu beroemdste zoals het oratorium "Les Béatitudes", en zijn "Symphonie en ré mineur". Zijn kandidatuur voor de opengekomen leraarsfunctie voor compositie aan het Conservatoire werd niet eens in aanmerking genomen. Hij sterft in de (geestelijke) bloei van zijn leven op 8 november 1890 als laat gevolg van een vroeg verkeersongeval.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van César Franck, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Le chasseur maudit
Les Eolides
Psyché - Symfonisch gedicht
Symfonie in d
Variations Symphoniques voor piano en orkest

Verwante componisten:

Liszt, Franz

Andere schrijfwijzen:

  • Cesar Franck
  • C. Franck

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.