Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Gustav Holst (21 september 1874 - 25 mei 1934)
Geboren te Cheltenham op een herfstdag in 1874 uit een verengelste Zweeds-Duitse familie, leerde Gustav Holst reeds op zeer jonge leeftijd piano spelen. Het gerucht doet de ronde dat hij reeds op zijn dertiende Berlioz' verhandeling over instrumentatie en orkestratie gelezen had. Holst was dan ook een bewonderenswaardige orkestrator.

Hij ging studeren aan het Royal College of Music - waar hij in 1919 professor zou worden - kreeg er compositieleer van Stanford en studeerde er tevens trombone. Hij ontmoette er Ralph Vaughan Williams, met wie hij vriendschap sloot. Ralph had een grote invloed op Holsts persoonlijkheid en componeerstijl.

Tot aan zijn huwelijk in 1901 verdiende Holst zijn boterham als trombonist. Daarna moest hij naar een veiligere bron van inkomsten zoeken, en werd muziekleraar. Hij gaf onder meer les aan de universiteit van Reading en aan het Royal College of Music.

In die periode componeerde Holst weinig. De werken die hij tot dan toe geschreven had, waren in de Wagneriaanse stijl, maar dankzij de invloed van Vaughan Williams ontwikkelde hij stilaan een eigen, persoonlijkere stijl. Hij werd geïnspireerd door Afrikaanse muziek (Beni-mora suite, Hymns from the Rig-Veda, de opera Savitri), volksmuziek (At the Boar's Head, Egdon Heath). Ook invloeden van Debussy en Richard Strauss zijn soms duidelijk aanwezig. Holst heeft zeker meer invloed gehad op de latere Engelse muziek dan andere componisten van zijn generatie.

Totaal onverwacht schreef hij het werk dat hem in één klap beroemd zou maken: The Planets. Hij componeerde deze suite naar aanleiding van een terloopse conversatie over astrologie.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij naar het Midden-Oosten gestuurd om er oorlogje te gaan spelen.

Als gevolg van een ongelukkige val in 1923 is hij niet meer in staat tot lesgeven. Vanaf dan componeert hij, op enkele uitzonderingen na, eerder sombere werken (Fugal Concerto & Overture). In 1934 gaat zijn gezondheid er sterk op achteruit, en hij sterft op 59-jarige leeftijd, op 25 mei van datzelfde jaar.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Gustav Holst, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

A Fugal Overture
Brooke Green Suite
Christmas Day
St. Paul's Suite
The Planets, opus 32
Suites "The Gordyon Knot Unty'd" van Henry Purcell (arrangement)

Verwante componisten:

Berlioz, Hector
Debussy, Claude
Strauss, Richard
Vaughan Williams, Ralph

Andere schrijfwijzen:

  • G. Holst

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.