Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Symfonie Orkest Eindhoven

OrkestSymfonie Orkest Eindhoven  Website
Reeks Voorjaarsconcert 2008
Dirigent Libia Hernández
Solist1 Carla Leurs, viool
Programma

Het motto van het voorjaarsconcert van Helikon Symfonieorkest is 'een nieuwe lente, een nieuw geluid'. Het voorjaar is immers de tijd waarin alles zich vernieuwt. Zo ook Helikon. We zijn een nieuwe fase ingegaan waarin we o.a. op zoek gaan naar een nieuwe dirigent. Maar ook het programma van dit voorjaarsconcert bestaat uit drie werken die in hun tijd vernieuwend waren.

De koperblazers van Helikon openen het concert met de Sonata pian'e forte. Giovanni Gabrieli schreef dit werk in 1597 speciaal voor de San Marco in Venetië. Gabrieli was een van de toonaangevende componisten in zijn tijd. Met name op het gebied van meerstemmigheid en het experimenteren met 'surroundeffecten' was hij een van de belangrijkste vernieuwers. Bovendien is de Sonata pian'e forte het eerste bekende werk in de muziekgeschiedenis waarin de dynamische aanduidingen piano en forte zijn voorgeschreven door de componist.

In de oren van het concertpubliek van vandaag is het vioolconcert van Alban Berg uit 1935 het meest vernieuwende werk op het programma. Hij combineerde hierin de twaalftoonstechniek met traditionele ideeën over harmonie. Hierdoor is dit concert wel een van de meest toegankelijke composities van de Tweede Weense school geworden en zelfs een publiekslieveling. De tragiek die achter het stuk zit, draagt hier zeker ook aan bij. De titel Dem Andenken eines Engels verwijst naar Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en architect Walter Gropius, die op achttienjarige leeftijd overleed in de periode dat Berg aan het vioolconcert werkte. Berg zelf stief kort na de voltooiing van dit concert en heeft het daardoor nooit kunnen horen.

Om het voorjaar in te luiden, speelt Helikon na de pauze de zesde symfonie van Beethoven, de Pastorale (1808). In deze symfonie, waarin Beethoven zijn ervaringen van het platteland verbeeldt, voerde hij talloze vernieuwingen door. Het is Beethovens eerste en enige symfonie met programmatische titels, het is zijn eerste symfonie in vijf delen, het is de eerste symfonie waarin het koper flink wordt uitgebreid en het is de eerste compositie in de muziekgeschiedenis waarin niet zozeer de natuur wordt nagebootst als wel de gevoelens van de componist hierbij.

De gastdirigent van Helikon Symfonieorkest op 10 april is Libia Hernandez. Als contrabassiste speelde zij o.a. tien jaar bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Amsterdamse Bachsolisten. Hier is zij mee gestopt om zich toe te leggen op een studie directie die zij afsloot bij Jac van Steen en Kenneth Montgomery aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Carla Leurs is de soliste in het vioolconcert van Alban Berg. Deze jonge violiste studeerde in o.a. Den Haag, Basel en Cleveland. Zij sloot haar studie af aan de Juilliard School of Music bij Itzhak Perlman. Sinds 2007 is ze concertmeester bij de Radio Kamer Filharmonie. Daarnaast treedt ze regelmatig op met kamermuziekensembles. In mei 2008 zal ze ook in het Muziekcentrum optreden in de serie 'Het Debuut'.

Giovanni Gabrieli- Sonata pian'e forte
Alban Berg - Concert voor viool en orkest 'Dem Andenken eines Engels'1
Ludwig van Beethoven- Symfonie nr. 6 in F, opus 68 'Pastorale'
Concerten
do10april200820:15 Google Maps  Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Voorjaarsconcert 2012 apr 2012Borodin, Brahms, Mendelssohn BartholdyEindhoven
  Najaarsconcert 2011 dec 2011Ljadow, Stravinsky, TsjaikovskiEindhoven
  Voorjaarsconcert 2011 mrt 2011Bizet, Chabrier, Lalo, de FallaEindhoven
  Najaarsconcert 2010 nov 2010Britten, Pärt, ShostakovichEindhoven
  Voorjaarsconcert 2010 apr 2010Gade, Mendelssohn Bartholdy, Mozart, SchumannEindhoven
  Jubileumconcert 40-jarig bestaan Helikon nov 2009Debussy, Dukas, Gershwin, Ravel, StravinskyEindhoven
  Familieconcert TU/e mei 2009Nielsen, Saint-Saëns, van BeethovenEindhoven
  Voorjaarsconcert 2009 mrt 2009Bartók, Grieg, KalinnikowEindhoven
  Najaarsconcert 2008 dec 2008Brahms, Liszt, SchubertEindhoven
  Familieconcert 2008 jun 2008Bartók, Bizet, Gabrieli, Verdi, van den LangenbergEindhoven
> Voorjaarsconcert 2008 apr 2008Berg, Gabrieli, van BeethovenEindhoven
  Najaarsconcert 2007 nov 2007Mozart, Rimski-Korsakov, StraussEindhoven
  Voorjaar 2007 - Familieconcert jun 2007Borodin, Dvořák, Ravel, Rossini, Sibelius, de FallaEindhoven
  Voorjaarsconcert 2007 mrt 2007Mahler, Rossini, SibeliusEindhoven
  Voorjaar 2006 - Familieconcert mei 2006Saint-Saëns, RossiniEindhoven
  Voorjaarsconcert 2006 mrt 2006Saint-Saëns, van BeethovenEindhoven
  Voorjaarsconcert 2005 apr 2005Brahms, SchumannEindhoven