Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Giuseppe Verdi (10 oktober 1813 - 21 januari 1901)
Verdi werd geboren in Busseto, een kleine stad nabij Parma, als zoon van een ongeletterde herbergier. Zijn eerste muzieklessen krijgt hij van de lokale organist. Dankzij de steun van een intelligente Mecenas kan hij ook lessen volgen bij twee goede musici van het stadje Busseto. Hij leert er piano en een beetje harmonie. Hij leert zo snel bij, dat hij op zestienjarige leeftijd zelf les kan geven aan de plaatselijke muziekschool. Hij speelt ook orgel, geeft pianorecitals en begint met componeren. Al snel heeft hij een aanzienlijke hoeveelheid composities, die hij later echter zelf verbrandt.
In 1832 wordt hij geweigerd aan het conservatorium van Milaan, maar dankzij de vrijgevigheid van A.Barezzi (met wiens dochter hij trouwens zal trouwen in 1836) kan hij gedurende drie maanden privé-les volgen bij Lavigna in Milaan. Als hij later naar Busseto terugkeert, wordt hij tot 'Maestro di musica' gepromoveerd.

In 1839 kan hij, alweer dankzij de steun van een vriend, zijn opera 'Oberto' opvoeren in de Scala. Het succes is zo groot dat de impresario hem meteen een contract laat tekenen voor de opvoering van nog drie andere werken. Twee van deze werken, 'Nabucodonosor' (gekend als 'Nabucco') en 'I Lombardi' zorgden voor de doorbraak van Guiseppe Verdi in gans Europa. De patriottische sfeer waarin de werken geschreven zijn, maken hem tot een van de boegbeelden van het Risorgimento. Hij wordt geboeid door de politiek, wat hij dan ook laat blijken tijdens de revolutionaire evenementen in 1848.

Na enige tijd te hebben gezworven tussen Milaan, Rome, Parijs en Londen, koopt hij een landgoed nabij Busseto. Dit is nu gekend als 'Villa Verdi'. Hij vestigt zich aldaar in 1851 met de zangeres Guisseppina Strepponi. Deze had een zeer gunstige invloed op de componist. Ze blijft bij hem tot aan haar dood in 1897. In 1860, wanneer Garibaldi Italië verenigt, wordt Verdi's naam een symbool: op de muren kan men overal 'Viva Verdi' lezen. De patriotten vertaalden dit als: 'Viva Vittorio Emmanuele Re d'Italia'. Hij werd ook gevraagd om te zetelen in het eerste Italiaanse Parlement. Tot in 1865 bekleedde hij de functie van senator voor het leven voor Fidenza.

Deze evenementen brachten een vertraging in Verdi's activiteit als componist. Hij componeerde slechts 7 opera's gedurende de laatste 35 jaar van zijn leven. In 1861-1862 ging hij naar Londen, Parijs en tweemaal naar St. Petersburg. In 1871 wordt Aida opgevoerd in het nieuwe theater van Cairo ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal. Twee jaar later schrijft hij een Requiem voor Manzoni. Deze wordt tot de drie grootste meesterwerken van Verdi gerekend, samen met 'Otello' en 'Falstaff'. Na de dood van zijn vrouw Guiseppina in 1897 gaat zijn gezondheid erop achteruit, en hij sterft aan de gevolgen van een hartstilstand op 21 januari 1901.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Giuseppe Verdi, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Aïda
Aïda Triomfmars
Aïda Triomfmars en balletmuziek
Aria 'A tal colpo' uit "Un ballo in Maschera"
Aria 'Alzati, la tuo' uit "Un ballo in Maschera"
Aria 'De' miei bollenti spiriti' uit "La Traviata"
Aria 'Gloria all'Egitto' uit "Aïda"
Aria 'La bella straniera' uit "Il Lombardi"
Aria 'Morro, ma' uit "Un ballo in Maschera"
Aria 'O Carlo, ascolta' uit "Don Carlos"
Aria 'O Signore, dal tetto' uit "Il Lombardi"
Aria 'Paterno mano' uit "Macbeth"
Aria 'Patria oppressa' uit "Macbeth"
Aria 'Si ridesti' uit "Ernani"
Aria 'Spuntate eco il di' uit "Don Carlos"
Aria 'Tu che la Vanit?' uit "Don Carlos"
Aria 'Udiste/Mira, di acerbe' uit "Il Trovatore"
Ave Maria
Diverse opera aria's
Don Carlo
Ernani
I Lombardi
La donna è mobile
La Traviata
MacBeth
Messa da Requiem
Otello
Ouverture "La Forza del Destino" (in arrangement van Franco Cesarini)
Ouverture "La Forza del Destino"
Ouverture "Les vêspres siciliennes"
Ouverture "Nabucodonosor" ("Nabucco")
Pater Noster
Prelude uit de opera "Aïda"
Quattro pezzi sacri
Selectie uit opera "Il Trovatore"
Selectie uit opera "La Traviata"
Un ballo in maschera (in arrangement van Coen Wolfgram)
Va pensiero (slavenkoor) uit "Nabucco"

Andere schrijfwijzen:

  • Guiseppe Verdi
  • G. Verdi

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.