Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Anatole Ljadow (12 mei 1855 - 28 augustus 1914)
Geboren in Sint-Petersburg, 1855. Russisch componist en dirigent. Liadov studeerde aan het conservatorium van Sint-Petersburg piano en viool, en compositie bij Rimski-Korsakov. In 1878 werd hij docent contrapunt en compositie aan dit conservatorium. Een van zijn leerlingen was Prokofjev. In de jaren 1890 werd hij een gevierd dirigent, maar hij kreeg nooit een vaste positie bij een orkest. Hij werkte korte tijd samen met de componisten van Het Machtige Hoopje of De Vijf. Zijn compositorisch oeuvre is beperkt van omvang. Naast het feit dat hij tamelijk lui was, had hij veel zelfkritiek. Hij twijfelde altijd aan de kwaliteit van zijn ideeën. Door zijn falen om (in 1910) een door Diaghilev besteld ballet te voltooien, kreeg Stravinsky zijn eerste belangrijke opdracht en begon deze daarmee aan een grote carrière.

Van Liadovs orkestwerken werden enkele zeer bekend: Baba-Yaga (1904), 8 Russische volksliederen (1905), Het betoverde meer (1909) en Kikimora (1910). Verder componeerde hij een serie charmante pianowerken. Overleden in Novgorod, 1914.

Relevante links

Werken van Anatole Ljadow, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Baba-Yaga, opus 56
Eight Russian Folk Songs
From the Apocalypse, opus 66
Het betoverde meer
Kikimora, opus 63
Mazurka
Nénie

Andere schrijfwijzen:

  • Anatole Liadov
  • A.K. Ljadov
  • Liadow
  • A. Liadov
  • Anatoly Liadov
  • Anatoli Ljadov

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.