Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Nieuwe Mannheim Koor en Orkest

OrkestNieuwe Mannheim Koor en Orkest  Website
Reeks Project 2009
Dirigent Quentin Clare
Solisten1 Nicola Wemyss
2 Sarah Helsby Hughes
Programma Op zaterdagavond 9 en zondagmiddag 10 mei zullen er in de Koningkerk te Voorburg en de Dominicuskerk te Amsterdam bijzondere concerten plaatsvinden: onder leiding van de talentvolle Engelse dirigent Quentin Clare zal een groep veelbelovende jonge musici onder andere het Dixit Dominus van Handel en het Gloria van Vivaldi uitvoeren. Het programma in de stijl van de Italiaanse Barok haakt daarbij in op het Handel jaar 2009 en... alle moeders kopen op 10 mei hun kaartje met korting.

Het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest is een heroprichting van het originele Nieuwe Mannheim Orkest dat in het midden van de jaren negentig werd gestart door dirigent Quentin Clare om collegastudenten van het conservatorium de kans te geven podiumervaring op te doen. Het orkest gaf meer dan 30 succesvolle concerten in Groot Brittannië. Een groep studenten uit Leiden en Den Haag vond het de hoogste tijd om het orkest, in samenwerking met dirigent Quentin Clare, nieuw leven in de blazen in Nederland. Het pilot project in 2008 werd een daverend succes met een uitverkocht concert in Leiden.

In het eerste officiële project van de stichting staan werken van Handel (Dixit Dominus en Concerto Grosso opus 6 nr. 8) en Vivaldi (Gloria en Sinfonia al Santo Sepolcro) op het programma. We kennen Handel de Duitser en Handel de Engelsman, maar het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest concentreert zich op de Italiaanse periode van Handel. In 1707 vertrok hij naar Italië en boekte daar in zeer korte tijd grote successen. In zijn drie jaren in Italië componeerde hij een grote hoeveelheid werken, geïnspireerd door de muzikale vernieuwingen die om hem heen plaatsvonden. Ook Vivaldi was een componist die in zijn stad Venetië een belangrijke bijdrage leverde aan de innovaties en welbekende stijl van de Italiaanse Barok. Het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest geeft in de concerten een klein kijkje in deze muzikale keuken van 18e-eeuws Europa.

Het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest ziet het als taak om podiumervaring te bieden aan getalenteerde jonge musici en conservatoriumstudenten uit heel Nederland en hen de mogelijkheid te geven repertoire op een stilistisch authentieke manier uit te voeren. Hierbij kiest de stichting voor projecten in diverse samenstellingen zodat ook minder gehoord repertoire voor bijvoorbeeld koor en orkest, zoals het Dixit Dominus, aan bod komt. Het orkest werkt samen met jonge professionele solisten uit binnen en buitenland, maar biedt ook jong onontdekt talent een kans: in het huidige programma zullen enkele solo's door koorleden worden ingevuld.
Georg Friedrich Händel - Dixit Dominus1,2
Georg Friedrich Händel- Concerto grosso, opus 6 nr. 8
Antonio Vivaldi - Gloria1,2
Antonio Vivaldi- Sinfonia al Santo Sepolcro
Henry Purcell- A Curtain Tune
Concerten
za9mei200920:15 Google Maps  Koningkerk, Voorburg (nabij station Laan van NOI)
zo10mei200915:00 Google Maps  Dominicuskerk, Amsterdam

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Februari 2024 feb 2024Mendelssohn Bartholdy, van BeethovenAmsterdam, Leiden
  Oktober 2023 okt 2023Mozart, TsjaikovskiAmsterdam, Leiden
  Februari 2023 feb 2023Brahms, MacMillan, SibeliusAmsterdam, Leiden
  Oktober 2022 okt 2022Tsjaikovski, WagnerAmsterdam, Leiden
  Oktober 2021 okt 2021Mozart, Rameau, SchubertAmsterdam, Leiden
  Oktober 2020 okt 2020Bridge, Elgar, Holst, Purcell, WarlockLeiden
  Februari 2020 feb 2020Brahms, SibeliusAmsterdam, Leiden
  Najaar 2019 okt 2019Saint-Saëns, Strauss, Vaughan Williams, van BeethovenAmsterdam, Leiden
  Jong talent in de Herengrachtkerk okt 2009Haydn, Mendelssohn Bartholdy, MozartLeiden
> Project 2009 mei 2009Händel, Purcell, VivaldiAmsterdam, Voorburg
  Mozart / Krommer