Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Antonio Vivaldi (4 maart 1678 - 28 juli 1741)
Vivaldi's vader was violist geweest aan de San Marco in Venetië. Omstreeks 1675 moet Antonio er geboren zijn, en behalve van zijn vader kreeg hij ook nog vioolles van Legrenzi.
Hij werd priester gewijd (zijn bijnaam was il prete rosso, omwille van zijn opvallende haardos in Venetiaans blond), maar mocht of kon om niet al te duidelijke of mekaar tegensprekende redenen geen mis opdragen: zelf sprak hij van een aangeboren ziekte, waarschijnlijk astma, die hem bij de eerste pogingen dwong het altaar te verlaten, en het heel zijn verdere leven noodzakelijk maakte te reizen in gezelschap van een vijftal dames "van onbesproken zeden". Volgens andere bronnen had hij de rare gewoonte tijdens de mis plots naar de sacristie te ijlen om er bruikbare muziekthema's neer te schrijven. Zijn overheid beschouwde hem dan maar als een rare artiest, en benoemde hem als vioolpedagoog en kapelmeester van het tehuis voor meisjes-vondelingen, het "conservatoria dell' ospedale della pietà". Verbluffende resultaten haalde hij er met die meisjes, en bleef er op enkele onderbrekingen voor reizen en een verblijf aan het hof van Manua na, gedurende heel zijn leven.

De meest instrumentale werken werden ook voor hen gecomponeerd, ofschoon het overgrote deel in Amsterdam werd uitgegeven. De laatste maanden van zijn leven zijn we het spoor van Vivaldi bijster, en hij sterft in grote armoede in Wenen in juli 1741. Door tijdgenoten werd hij eerder geroemd om zijn begaafdheid als vioolvirtuoos en -pedagoog dan als componist. Het grootste gedeelte van Vivaldi's composities wordt gevormd door de 454 concerti voor allerlei verschillende combinaties van strijkinstrumenten vaak met toevoeging van houtblazers. Daarnaast zijn er nog 2 orgelwerken bekend, 23 symfonieën, 75 sonates en triosonates. De belangrijkste titels der verzamelingen zijn "L'estro armonico", "La cetra", "IV concerti a violino principale" en vooral "Il Cimento dell' armonia et dell'invenzione" waarin de beroemde "Quattro Stagioni". Het gaat hier om echte vioolconcerti van titels voorzien die de algemene sfeer weergeven, maar geen "programma" in de zin van de latere beschrijvende muziek. De 47 opera's van Vivaldi zijn nu grotendeels vergeten, en van de meer dan 40 religieuze composities onthouden we een "Te Deum", een "Gloria in D", "Domine Domini", "Beatus Vir" en het oratorium "Giuditta".

Het is geweten dat Bach een grote bewondering koesterde voor Vivaldi, en dit niet onder stoelen of banken stak: heel wat werk van hem blijkt een regelrechte transcriptie te zijn voor andere instrumenten (beroemd is het concerto voor vier violen dat herschreven werd voor vier klavecimbels). Waarschijnlijk heeft Bach in zijn Cöthen-periode contact gehad met de Amsterdamse uitgaven van Vivaldi's werk.
Bron: Componisten.net

Aankomende concerten

DatumOrkestPlaatsWerk
zo14april202415:00LBE - Voorjaar 2024Lokhorstkerk, Leiden Sinfonia nr. 3 in G, RV 149
za11mei202420:30LBE - Voorjaar 2024Nicolaaskerk, Vlieland Sinfonia nr. 3 in G, RV 149

Relevante links

Werken van Antonio Vivaldi, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Aria 'Spoza non disprezzata' uit "Bajazet"
Beatus Vir, RV579
Cantata "All'ombra di sospetto"
Cantate "Cessate, omai cessate" voor alt solo.
Cantate "Vengo à voi luci adorate" voor sopraan solo
Cellosonate nr. 3 in a
Concert voor 2 celli en strijkorkest
Concert voor 2 violen en 2 celli
Concert voor 2 violen en cello in g, opus 3 nr. 2, RV 578
Concert voor 2 violen en orkest
Concert voor 4 violen
Concert voor cello en orkest in a, RV418
Concert voor fagot en orkest nr. 9
Concert voor mandoline
Concert voor strijkers in C, RV 115
Concert voor strijkers in g, RV 157
Concert voor viool en orkest in d, opus 12 nr. 2 (RV 244)
Concert voor viool en orkest in g, opus 12 nr. 1 (RV 317)
Concerto voor 4 violen, opus 3 nr. 10 (RV 580)
Concerto 'Madrigalesco', RV129
Concerto in a voor strijkers en continuo
Concerto in C voor hobo, strijkers en continuo
Concerto in g voor 2 cellos and strijkers
Concerto nr. 1 in F
Concerto nr. 7 in D uit Lestro Armonico, opus 3
Concerto voor 2 hobo's en strijkers in d, RV 535
Concerto voor 4 violen nr. 10, opus 3
Dubbelconcert voor twee celli en strijkers
Gloria
Motetto a canto solo “In furore iustissimae irae” (RV 626)
Nisi Dominus, RV 608
Quattor
Sinfonia al Santo Sepolcro
Sinfonia nr. 3 in G, RV 149
The Fifth Season: the other masterworks
Vier Jaargetijden

Andere schrijfwijzen:

  • A. Vivaldi

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.