Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Kerkraads Symfonie Orkest

OrkestKerkraads Symfonie Orkest  Facebook  Website  Email
Reeks Juni 2024 - Midzomerconcert
Dirigent Jos Zegers
Solist1 Lisanne Soeterbroek, viool
Programma In de herfst van 1889 vertoefde Antonin Dvořak (1841-1904) in zijn geliefde buitenhuis in het dorpje Visoka, even buiten Praag. Na maanden niets geschreven te hebben, componeerde hij een van zijn machtigste werken, Symfonie 8 in G opus 88. Het was de componist zelf die in 1890 in Praag de première dirigeerde. De levensblijheid die uit deze symfonie straalt heeft niet alleen met de natuur om hem heen te maken, maar ook met Dvořaks alsmaar toenemende roem. Symfonie 8 gunt de luisteraar geen moment rust. Originele vondsten, opwindende motieven en hartstochtelijke thema’s passeren in sneltreinvaart de revue, met misschien wel als hoogtepunt het spetterende slotdeel. De achtste van Dvořak is één brok genialiteit!

Als vioolspelende dochter van KSO’s concertmeester Ingrid Holleman was het vanzelfsprekend dat Lisanne Soeterbroek al op jonge leeftijd lid werd van het KSO. Inmiddels is Lisanne al jaren zelf concertmeester bij het Antwerp Symphony Orchestra (sinds 2013). Als gastconcertmeester speelde zij onder meer bij het Rotterdam Philharmonisch Orkest, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Barcelona Symphony Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Orchestre de Chambre de Paris, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Aurora Orchestra London, het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest en de philharmonie zuidnederland. Tijdens dit concert zal Lisanne Soeterbroek te horen zijn in Aram Khatchaturians Vioolconcert in D, het vioolconcert waarmee ze op haar viertiende haar debuut in het Concertgebouw te Amsterdam maakte. Lisanne bespeelt een Ferdinando Gagliano uit 1773. 

De Karelia Suite is een driedelig uittreksel uit het grotere werk “Karelia”. Karelia is een landstreek in het zuidoosten van Finland dat tegenwoordig deels in Finland en deels in Rusland ligt. Het oorspronkelijke werk bestaat uit een ouverture, acht taferelen en twee intermezzo’s. De taferelen zijn gebaseerd op Finse volksverhalen uit de geschiedenis van Karelia. Net als het 9 jaar later geschreven bekende symfonisch gedicht “Finlandia” is ook de Karelia Suite een uiting van Fins patriottisme door Sibelius. Jean Sibelius was de componist die Finland een eigen geluid gaf, toen deze natie zich aan het begin van de vorige eeuw ontworstelde aan de greep van Rusland.
Jean Sibelius- Suite "Karelia", opus 11
Aram Katsjatoerian - Concert voor viool en orkest in d1
Antonín Dvořák- Symfonie nr. 8 in G, opus 88 'Engelse symfonie'
Concerten iCal share
za22juni202420:00 Google Maps  Theater Kerkrade, Kerkrade

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
> Midzomerconcert jun 2024Dvořák, Katsjatoerian, SibeliusKerkrade
  Griezelmatinee [8+] nov 2023Grieg, Saint-Saëns, Ljadow en WilliamsKerkrade