Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Accordeon-ensemble Alphen Opus 2

OrkestAccordeon-ensemble Alphen Opus 2  Website
Reeks Promotie nieuwe composities
Dirigent Sergé Latychev
Programma Accordeonensemble Alphen Opus 2 speelt nieuwe composities van Nederlandse componisten

Alphen Opus 2 (1995) is een in hedendaagse muziek gespecialiseerd accordeonensemble dat zich op topniveau inzet voor het instrument. Het ensemble bestaat uit 18 accordeonisten en 1 slagwerker; gedreven en ervaren amateurs, conservatorium studenten en professionals. Dirigent is de oorspronkelijk uit Rusland afkomstige Sergé Latychev.
Het ensemble onderscheidt zich door zijn vooruitstrevende repertoirekeuze, dwingend samenspel en muzikaal inlevingsvermogen, met veel aandacht voor hedendaagse muziek van Nederlandse componisten.
Op het programma staan nieuwe Nederlandse composities van Alexander Comitas en Jense Meek en van de Amerikaanse componist John Franceschina. In oktober jl. bracht Alphen Opus 2 deze werken, die speciaal voor het ensemble zijn geschreven, in première tijdens een concertreis naar Schotland. Optredens vonden plaats tijdens de Coupe Mondiale in Glasgow, het wereldconcours voor accordeonsolisten, en in Edinburgh.

Door de vele bijzondere evenementen gedurende de afgelopen 12 jaar heeft het ensemble het instrument op een hoger niveau geplaatst. Dat heeft er toe geleid dat steeds meer componisten in opdracht van het ensemble nieuwe muziek voor accordeonensemble hebben gecomponeerd, vaak in combinatie met andere disciplines.
De promotie van nieuwe muziek vindt verspreid over het land plaats. Een belangrijke vorm van samenwerking hierin is die met de Nederlandse Organisatie Voor Accordeon en Mondharmonica (NOVAM); Alphen Opus 2 treedt sinds november 2007 op als promotieorkest van deze organisatie. Via de NOVAM wordt een groot aantal accordeonverenigingen/accordeonisten bereikt. Dat heeft er al toe geleid dat de nieuw geschreven composities ook door andere verenigingen worden gespeeld. Tevens worden de werken opgenomen in het documentatiecentrum en de fonotheek van de NOVAM; dirigenten kunnen daar de partituur ter inzage vragen en een opname als studiemateriaal ontvangen.

Vanzelfsprekend richt het ensemble zich niet alleen op accordeonisten; getracht wordt om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Regelmatig wordt gespeeld op A-locaties zoals de Philharmonie Haarlem, Theater Castellum Alphen a/d Rijn, Geertekerk Utrecht, Kasteel Ammersoyen en vele andere. In 2004 werkte het ensemble samen met Orkest De Volharding en het Nederlands Vocaal Laboratorium in de opera "Parsifal" met voorstellingen in de Stadsschouwburgen van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Haarlem. Alphen Opus 2 maakte concertreizen naar Moskou, Finland, Amerika en enkele weken geleden naar Schotland. Een van de hoogtepunten was het winnen van de Alphense Cultuurprijs en de Publieksprijs.
Inmiddels zijn er drie CD's verschenen met voornamelijk nieuwe composities van Nederlandse componisten.
Nadrukkelijk streeft het ensemble ernaar jonge musici een kans te geven om zich in het ensemble te ontplooien. Hiermee heeft Alphen Opus 2 de functie van kweekvijver voor vernieuwing en experiment.
Alexander Comitas- Serenade voor Accordeonorkest (de delen 3 en 4)
Jense Meek- Vertrek
John Franceschina- Oroonoko
Concerten
za22november200820:00 Google Maps  Kerkcentrum De Triangel, Almere (i.s.m. REL)
zo30november200815:00 Google Maps  Sint Jacobskerk, Vlissingen

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  TE GEK - Een waanzinnig programma met nieuwe muziek mrt 2022 - mei 2022Franceschina, Penderecki, Schnittke, de BoerAlphen aan den Rijn, Arnhem, Leidschendam, Winterswijk
  Compositions in Colours feb 2018Amersfoort
  Muziekproductie HOUTEBEEN jan 2014 - apr 2014FranceschinaBrielle, Lelystad, Rotterdam, Scheveningen
  SPROOKJE jun 2012Comitas, GlinkaAlphen aan den Rijn
  Verrassingsconcert okt 2011Den Haag
  C the City sep 2011Rotterdam
  Journey to the Center of the Earth okt 2009 - nov 2009Franceschina's-Hertogenbosch, Deventer, Hilversum
> Promotie nieuwe composities nov 2008Comitas, Franceschina, MeekAlmere, Vlissingen
  Tournee Schotland okt 2008Comitas, Franceschina, MeekAlphen aan den Rijn, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), Glasgow (Verenigd Koninkrijk)
  Masterclass Nieuwe Muziek nov 2007Rotterdam
  Muziek op Verzoek apr 2007Boellman, Piazzolla, Trytten, de JongZuid-Scharwoude
  Russisch Concert mrt 2007Heiloo
  Definitely Dutch okt 2006 - nov 2006Daanen, Riphagen, Trytten, de Wit, van DijkAlphen aan den Rijn, Haarlem, Utrecht