Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Astor Piazzolla (11 maart 1921 - 4 juli 1992)
Op 11 maart 1921 wordt in Mar del Plata (Argentinië) Astor Piazzolla geboren. Van 1924 tot 1937 woont hij met zijn ouders in New York. Op zijn achtste jaar begint hij met het spelen van de bandoneon, een aantal jaren later gevolgd door pianoles.

Piazzolla keert in 1937 terug naar Argentinië. Enkele jaren later krijgt hij een studiebeurs, waarmee hij naar Parijs vertrekt om daar lessen te volgen bij Nadia Boulanger. Deze beroemde muziekpedagoge blijkt een groot bewonderaar te zijn van de tango en nadat Piazzolla haar een stukje tango heeft voorgespeeld, roept ze uit :"Aha, dit is de echte Astor Piazzolla! Dit is uw muziek! Blijft u deze muziek vooral trouw!".

Teruggekeerd in Buenos Aires richt hij verschillende muziekgezelschappen op. Geïnspireerd door componisten als Bach, Bartók, Ravel, Debussy, Stravinsky en door de jazz, krijgt de Argentijnse tango door Piazzolla een geheel nieuw muzikaal jasje. Dit wordt hem door de traditionele tangoliefhebbers in Argentinië niet in dank afgenomen. De nieuwe muziek met zijn tegendraadse ritmiek, hamerende staccato's en tempowisselingen strookt niet met de vaak gepolijste en commercieel aantrekkelijke traditionele tango, zoals die op dat moment in Argentinië in de mode is. Piazzolla zelf geeft zijn muziek een naam: de 'Tango Nuovo', de nieuwe tango. Piazzolla zelf heeft altijd zijn muziek meer beschouwd als luistermuziek dan als dansmuziek. Uiteindelijk werd zijn muziek als de meest authentieke muziek van Argentinië erkent.

Piazzolla overlijdt in Buenos Aires op 4 juli 1992.
Bron: Broekmans & Van Poppel

Relevante links

Werken van Astor Piazzolla, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

4 Estaciones Porteñas
Adiós Nonino
Adiós Nonino (in arrangement van Ralf Schwarzien)
De vier seizoenen van Buenos Aires
Fuga y Misterio (uit Maria des Buenos Aires) (in arrangement van José Bragato)
Fuga y Misterio (uit Maria des Buenos Aires) (in arrangement van Peter Kooreman)
Histoire au Tango
Invierno Porte?o
Libertango (in arrangement van Rene te Bogt)
Libertango (in arrangement van Lex Bergink)
Libertango (in arrangement van Juanjo Mosalini)
Oblivion
Suite del Angel
Suite uit ?Maria de Buenos Aires? (in arrangement van Steven Verhelst)
Tangazo
Tangoconcert "Aconcagua"
Vier Jaargetijden

Verwante componisten:

Bach, Johann Sebastian
Bartók, Béla
Debussy, Claude
Ravel, Maurice
Stravinsky, Igor

Andere schrijfwijzen:

  • A. Piazzolla
  • A. Piazolla

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.