Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Eduard de Boer
Alexander Comitas (pseudoniem van Ed de Boer) werd geboren op 24 juli 1957 te Sneek. Hij studeerde vanaf 1975-1984 aan het Utrechts Conservatorium: piano bij Thom Bollen (in 1981 afgesloten met het B-diploma), compositie bij Hans Kox. Aan het Maastrichts Conservatorium studeerde hij vervolgens van 1987-1988 orkestdirectie bij Anton Kersjes.

Van 1981-1990 was hij freelance pianist, voornamelijk voor de orkesten en het koor van de Nederlandse Omroep, waarna hij besloot zich geheel te wijden aan het componeren. Van 1985-1988 was hij dirigent van verschillende amateur-ensembles. Sinds 1994 doceert hij hoofdvak compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Sinds 1981 schrijft Alexander Comitas voornamelijk in opdracht. Zijn eerste orkestwerk, Hommage aan Dmitri Sjostakowitsj, is inmiddels door vele orkesten in binnen- en buitenland gespeeld, onder meer op een 'Prom'-concert in de Londense Royal Albert Hall en in de Sjostakowitsj Philharmonie van Sint Petersburg. Andere veel uitgevoerde werken zijn Five Tolkien Songs voor zang en piano, Arina's droom voor kamerorkest en Blauwvingers voor orkest. In oktober 1989 ging zijn eerste Symfonie Uit het dagboek van Etty Hillesum in première. Dit werk is door de NCRV op CD uitgebracht. Hij schreef een fantasie-ouverture: Eureka! ten behoeve van het eerste lustrumconcert voor de Europese 'Eureka'-conferentie in 1991. Met de Britse tekstdichter Ian Burton maakte hij een cantate voor koor en orkest: The wedding of the moon and the sun, voor het openingsseizoen van muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven in 1992. De NCRV verleende hem opdracht tot het schrijven van Symfonie no. 2 (1995). Zijn Vioolconcert (1996), geschreven voor Emmy Verbey, werd gecomponeerd voor de opening van de nieuwe concertzaal in Tilburg.

In 1984 behaalde hij de Prijs voor compositie met Neue Galgenlieder, op. 13.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2000

Relevante links

Werken van Eduard de Boer, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Arina's droom
Blauwvingers, opus 8
Eris

Andere schrijfwijzen:

  • Ed de Boer
  • E. de Boer

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.