Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Johan Riphagen
Johan S. Riphagen (componist en dirigent) werd in 1961 te Voorburg geboren. Van jongs af aan komt hij in aanraking met het actief beoefenen van muziek, vooral via zijn moeder die van een bekende familie van dirigenten, componisten en musicologen afstamt.

Op zijn vijftiende ontvangt hij een prijs van de Johan Wagenaar Stichting voor een compositie voor piano 4-handig. De uitvoering van de compositie wordt op de radio uitgezonden.

Hij studeert enkele jaren aan de Leidse Universiteit natuurkunde en filosofie. In die tijd ontstaat ook zijn belangstelling voor de oosters-orthodoxe muziek en de Russische taal. Dit leidt tot zijn aanstelling als dirigent van het koor van de Russisch-Orthodoxe kerk in Den Haag. Later zal hij, tijdens zijn studie hymnologie aan de theologische academie van St.Petersburg deze kennis verrijken en completeren. Ook zal deze specifieke kennis zich op zeer oorspronkelijke wijze in enkele van zijn composities weerspiegelen.

Na een studie natuurkunde en filosofie besluit hij naar het conservatorium te gaan en dirigent te worden. Koor- en orkestdirectie studeert hij aan het conservatorium in Rotterdam bij Barend Schuurman, in Barcelona bij Antoni Ros-Marbá, in Den Haag bij Ed Spanjaard en in München bij Sergiu Celibidache. Vooral de laatste had een diepe invloed op zijn conceptie van muziek.
Nog tijdens zijn studie vormt hij een tweetal kamerkoren in Rotterdam en Den Haag. Ook geeft hij in die tijd zang-, piano- en directieles.

De grondige studie van partituren deed de drang tot componeren weer in hem ontwaken. Vrijwel meteen bij het begin van zijn conservatoriumstudie neemt hij het componeren weer op en schrijft werken voor ensembles die hij ook dirigeert. Daarnaast ontvangt hij verschillende opdrachten voor composities.

Momenteel is Johan dirigent van 3 koren in de provincie Drenthe. Ook organiseert hij cursussen en geeft hij koorscholing en zangles. Zijn oeuvre omvat naast koorwerken ook kamermuziek en werken voor orkest. Enkele van zijn composities zijn uitgebracht op CD.
Bron: Website Johan Riphagen, 2006

Relevante links

Werken van Johan Riphagen, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Stichiri Paschi