Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Utrechts Studenten Koor en Orkest

OrkestUtrechts Studenten Koor en Orkest  Website  Email
Reeks Tournette België en Oudenbosch, Hemelvaartsweekend
Dirigent Harold Lenselink
Solisten Ingrid Wage, sopraan
Marielle van der Pol, alt
Sebastian Brouwer, tenor
Erks Jan Dekker, bas
MedewerkingReunistenvereniging van het Utrechts Studenten Koor en Orkest
Programma

De Hohe Messe (1748/1749) is Bach's laatste compositie en bestaat uit bewerkingen van vroeger gecomponeerde stukken. Bach had toen hij aan zijn Hohe Messe begon, al tien jaar nauwelijks vocale kerkmuziek gecomponeerd. Wanneer de 63 jarige Johann Sebastian Bach, toen een oude man, zich nog eens toelegt op een groot stuk vocale kerkmuziek moet hij, behalve de bedoeling geslaagde composities voor de vergetelheid te behoeden, een soort encyclopedisch oogmerk hebben gehad. En dat is goed te zien. Vooral in de delen waarmee Bach zijn bestaande Kyrie/Gloria aanvult, is duidelijk zijn streven zichtbaar om te komen tot een maximale stilistische variëteit. Met name het Credo wordt daardoor niet alleen het centrum maar ook het hoogtepunt van de Hohe Messe. De stukken in 'oude stijl' (stile antico) zijn er ouder en die in de moderne, galante stijl zijn uitgesprokener empfindsam dan elders. De Hohe Messe is daardoor een etalage voor 150 jaar vocale kerkmuziek, van laat-renaissance via hoog-barok naar pré-klassiek.

Het RUSKO heeft 450 leden en is de actieve reünistenvereniging van het USKO, het Utrechts Studenten Koor en Orkest. Voor de leden worden zelfstandig of met het USKO tal van muzikale activiteiten georganiseerd. Zo worden sfeer en herinneringen van hun studententijd gecombineerd met de diepgewortelde belangstelling voor muziek, die van Bach in het bijzonder. Regelmatig gaat het ensemble - in wisselende samenstelling - op tournee. Zo werden eerder Bourges en Straatsburg bezocht. In 2007 staan Gent (B) en Oudenbosch op het programma, waar eendachtig de Bachtraditie, de Hohe Messe zal worden uitgevoerd o.l.v., ook oud-USKO, dirigent Harold Lenselink. Ook de solisten hebben een bijzondere band met het USKO: zij zongen als student in het USKO-koor of hebben als solist door concerten o deelname aan tournees een hechte band met het RUSKO opgebouwd.

In ruim 60 jaar hebben duizenden Utrechtse studenten zich bij het USKO letterlijk op de muziek van Bach gestort om die, eenmaal omarmd, nooit meer los te laten. Tot op de dag van vandaag wordt de traditie van Hans Brandts Buys in ere gehouden om in een cyclus van drie jaar achtereenvolgens de Johannes, de Hohe Messe en de Matthäus uit te voeren.

Ook na de studententijd kruipt het bloed echter waar het net gaan kan; na oudledenweekends ter voorbereiding op het USKO-lustrum in 2001, wordt een reunistenvereninging opgericht: het RUSKO. Met inmiddels ruim 450 leden, waar naast de herinnering aan het verleden, samen musiceren centraal staat. En nog steeds speelt de muziek van Bach daarbij een speciale rol. Regelmatig gaat het ensemble - in wisselende samenstelling - op tournee. Zo werden eerder Bourges en Straatsburg bezocht. In 2007 staan Gent (B) en Oudenbosch op het programma, waar eendachtig de Bachtraditie, de Hohe Messe wordt uitgevoerd o.l.v. oud-USKO-dirigent Harold Lenselink. Ook de solisten hebben een bijzondere band met het RUSKO: zij zongen in hun studententijd bij het USKO of bouwden door hun deelname aan concerten of tournees een band op met het USKO en/of het RUSKO.

Johann Sebastian Bach- Hohe Messe
Concerten
za19mei200720:00 Google Maps  Onze Lieve Vrouwe Ter Hoye, Gent (België)
zo20mei200715:00 Google Maps  Kapel van Saint Louis, Oudenbosch

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Matthäus-Passion Meezingdag mrt 2016BachUtrecht
  Matthäus-Passion mrt 2013BachLeiden, Maarssen, Utrecht
  Utrechts Studenten Koor en Orkest in concert: een reis naar het Hoge Noorden apr 2012Rachmaninov, Larsson, Olsson, Svendsen en GriegAmsterdam, Utrecht
  Zomer 2011 jun 2011Borodin, Rimski-Korsakov, Tanejev, TsjaikovskiAmsterdam, Utrecht
  Zomer 2009 jun 2009BachUtrecht
  Voorjaar 2009 mrt 2009Brahms, Mendelssohn Bartholdy, van BeethovenMaarssen, Utrecht
  December concerten 2008 dec 2008Britten, Martinů, RespighiRotterdam, Utrecht
> Tournette België en Oudenbosch, Hemelvaartsweekend mei 2007BachGent (België), Oudenbosch
  Diesconcert mrt 1964Andriessen, Cimarosa, Haydn, Maessen, Ravel, RossiniUtrecht
  Bekend klassiek voor elk publiek - Requiem & Symfonie Mozart, Purcell, van Beethoven
  Voorjaar 2005 mrt 2005BachUtrecht