Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Bohuslav Martinů (8 december 1890 - 28 augustus 1959)
Bohuslav Martinu werd op 8 december 1890 geboren in Policka. De eerste 12 jaar van zijn leven bracht hij door in een kerktoren waar zijn vader, schoenmaker van beroep, wachter van was. Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste vioollessen van de plaatselijke kleermaker.
In 1906 werd hij naar het conservatorium van Praag gestuurd in de hoop dat hij een vioolvirtuoos zou worden. Vier jaar later werd hij er echter ontslagen wegens 'onverbeterlijke nalatigheid'. Om aan WO I te ontsnappen liet hij zich medisch ongeschikt verklaren. Hij bracht de oorlogsjaren door in zijn geboortestad, waar hij compositie onderrichtte.

Tussen 1913 en 1923 was hij violist in het Filharmonisch Orkest van Praag. Na de oorlog keerde hij naar Praag terug, waar hij les ging nemen bij Suk, hoewel hij voor een groot deel autodidact was. In 1923 verhuisde hij naar Parijs om er bij Roussel te gaan studeren. Hij leefde er in nogal erbarmelijke omstandigheden en trouwde met een Française. Martinu maakt deel uit van de buitenlandse groep musici die onder de naam Parijse School verzameld worden.

Dankzij een aantal personen zoals Talich, Ansermet, Sacher, Münch en Koussevitzky raakte zijn oeuvre beetje bij beetje bekend. Hij moest echter tot in 1938 wachten op zijn eerste grote succes met het Dubbelconcerto voor 2 strijkorkesten. Tijdens WO II sloeg hij op de vlucht voor de nazi's en doorkruiste Frankrijk en Portugal om uiteindelijk per schip naar de VS te reizen.

Eenmaal daar aangekomen, kreeg hij al snel opdracht van Koussevitzky om een symfonie te schrijven. Hij schreef ook een vioolconcert voor Elman en 'Memorial Stanzas' voor niemand minder dan Albert Einstein, zelf een voortreffelijke violist. Martinu werd tot Amerikaan omgedoopt en professor aan de universiteit van Princeton benoemd.

Na de oorlog keerde hij terug naar Praag om er een tijdje les te geven aan het Praagse conservatorium, waarna hij zich in Rome ging vestigen. Hij stierf op 28 augustus 1959 in het Zwitserse Liestal

Van eenheid in stijl is er in Martinu's muziek geen sprake. Men vindt er zowel slechte passages te wijten aan zijn nogal onorthodoxe muzikale opvoeding, als schitterende stukken. Zijn muziek is zeer gevarieerd, levendig en origineel.
Bron: Componisten.net

Aankomende concerten

DatumOrkestPlaatsWerk
za1juni202420:15Philharmonie - Juni 2024De Duif, Amsterdam Rhapsody-concert voor altviool en orkest
zo2juni202415:00Philharmonie - Juni 2024NedPho-koepel, Amsterdam Rhapsody-concert voor altviool en orkest

Relevante links

Werken van Bohuslav Martinů, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor cello en orkest nr. 1
Concert voor twee violen en orkest
Concert voor viool en orkest nr. 2 in g, H. 293
Concertino voor solocello, piano en blaasorkest
Overture
Rhapsody-concert voor altviool en orkest
Sinfonietta La Jolla
Strijksextet
Symfonie nr. 4
Symfonie nr. 6, H.343 "Symfonische fantasieën"
Toccata e Due Canzoni

Andere schrijfwijzen:

  • Bohuslav Martinu
  • B. Martinu
  • Martinu

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.