Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Symfonisch blaasorkest "de Amsterdamse Tramharmonie"

OrkestSymfonisch blaasorkest "de Amsterdamse Tramharmonie"  Facebook  Twitter  Instagram  Website
Reeks Poems from Guantánamo
Dirigent Gerrit de Weerd
Koordirigent Paul Valk
Solisten Maria de Moel, sopraan
Martine Berden, fluit en piccolo
Ton van de Kieft, althobo
Programma Wereldpremière Bernard van Beurden in Beurs van Berlage
Op zondagmiddag 19 december 2010 gaan twee nieuwe werken van componist Bernard van Beurden (1933) in première in de Beurs van Berlage. Poems from Guantánamo voor althobo, gemengd grootkoor en kamerkoor en In connection with voor uit- en piccolosolo en symfonisch blaasorkest. De thema’s van beide werken zijn gebaseerd op de cyclus Gedichten uit Guantánamo, door gedetineerden uit Guantanamo Bay met steentjes in hun plastic koffiebekertjes gekrast.
Het concert is uniek, niet alleen door de tegenstellingen in het programma, maar zeker ook vanwege de samenwerking van het Amsterdams Gemengd Koor, Kamerkoor Sine Nomine en het Symfonisch Blaasorkest ATH. Het concert begint verwachtingsvol. Kamerkoor Sine Nomine, onder leiding van Paul Valk bezingt samen met mezzosopraan Maria de Moel, het begin van de schepping met In the Beginning (1947) van Aaron Copland.
In schril contrast hiermee staat Poems from Guantánamo. In dit stuk speelt de althobo zijn klaaglijke en wanhopige melodie, zingend of roepend begeleid door beide koren die beurtelings of samen de aangrijpende teksten van de vijf gedichten verklanken, nu en dan ondersteund door de Latijnse woorden van Psalm 130, ‘Uit de diepte roep ik tot U, oh Heer’. Althoboïst Ton van de Kieft, het Amsterdams Gemengd Koor en kamerkoor Sine Nomine, gedirigeerd door Paul Valk, voeren het werk uit. De verstillende bede om vrede, gezongen door het kamerkoor, klinkt in het ‘Agnus Dei’ uit Missa l’Homme Armé van Josquin Desprez.
Na de pauze speelt Symfonisch Blaasorkest ATH onder leiding van Gerrit de Weerd enkele delen uit Tierra Mitica van de hedendaagse Spaanse componist Bernardo Adam Ferrero (1942).
In het volgende werk dringt de rauwe werkelijkheid zich weer op met In connection with, voor fluit-/piccolosolo (solist Martine Berden) en symfonisch blaasorkest. Deze tweede wereldpremière van vandaag borduurt voort op de gezongen gedichten uit Guantanamo Bay.
De gedichtencyclus waarop de Carmina Burana (1935/36) van Carl Orff is gebaseerd laat de vrolijke kant van het leven zien. Als afsluiting van het concert voeren de samenwerkende koren en het orkest enkele delen uit dit aanstekelijke werk uit.

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Deelname Wereld Muziek Concours jul 2013Grainger, Sparke, de MeijKerkrade
  Groot en Klein okt 2012Aparicio-Barberán, Grainger, Waespi, ZimmerAmsterdam
  Concert - Pini di Roma nov 2011Appermont, Bellini, Katsjatoerian, Respighi, RoszaAmsterdam
  Amsterdam ziet sterren! mei 2011Baadsvik, Devreese, Holst, Rimski-Korsakov, Strauss, Wagner, Williams, van BeurdenAmsterdam
  ABCO concert feb 2011Buerki, Devreese, Williams, van BeurdenOostzaan
  Klassiek Mozaïek mei 2010TsjaikovskiAmsterdam
  Matinée Variée mrt 2009Amsterdam
  The Queen Symphony dec 2008Amsterdam
> Poems from Guantánamo