Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Arezzo Ensemble

OrkestArezzo Ensemble  Website
Reeks Nederlandse barok
Dirigent Chris Pouw
Solisten1 Hilde van Ruymbeke, sopraan
2 Job Hubatka, bas
Programma

In dit programma ziet het Arezzo-Ensemble een paar lang gekoesterde wensen vervuld worden. Ten wordt muziek gespeeld van eigen bodem. Arezzo speelde in haar jonge geschiedenis al veel Duitse muziek en wijdde zich in twee recente projecten binnen het 'landenthema' al exclusief aan Italiaanse en Franse muziek. Dat maakte het ensemble nieuwsgierig naar de Nederlandse barokmuziek. De Franse en Italiaanse voorkennis van het Arezzo komt goed van pas, want de verbluffend mooie werken van Hellendaal en Van Wassenaer blijken een evenwichtige mélange van beide stijlen. Ook de muziek van de Italiaanse Amsterdammer Locatelli wordt voor deze gelegenheid maar even Nederlands genoemd. De namen van Hellendaal en Van Wassenaer mogen dan minder bekend in de oren klinken dan die van Locatelli en Vivaldi, in dit programma wordt laten horen dat deze Nederlandse muziek bepaald niet voor de Italiaanse hoeft onder te doen.

Daarnaast staan er al enige tijd enkele Bachcantates op de verlanglijst van het Arezzo-Ensemble. De kleinere bezetting van dit project maakt het mogelijk twee van de grote favorieten op de lessenaar te zetten: 'Ich habe genug' en 'Non sa che sia dolore'. De eerste cantate is niet voor niets een van de meest geliefde solocantates van Bach: het verlangen naar het hiernamaals is weliswaar niet bepaald een voor de hand liggend thema tegenwoordig maar de muziek maakt zelfs die gedachten meeslepend. Het wat minder bekende 'Non sa che sia dolore' is een wereldlijke cantate over afscheid nemen. Ook al geen vrolijkheid dus, maar wel wat lichter van toon en met een prachtige sinfonia als opening. Het Arezzo heeft Job Hubatka (bas) en Hilde van Ruymbeke (sopraan) uitgenodigd om te soleren.

Ten slotte wordt in dit programma aan de ervaren musici uit het Arezzo-Ensemble de gelegenheid gegeven om zich als solist binnen het orkest te profileren. In de concerti grossi staat een aantal violisten en een cellist in de schijnwerpers. In de cantates zijn er prachtige solopartijen voor hobo en fluit te vervullen. Het Arezzo-Ensemble is de afgelopen jaren sterk gegroeid in het orkestspel, maar hiermee geven we nog een spannende en interessante impuls aan het samen musiceren. Het programma wordt uitgevoerd onder leiding van onze vaste dirigent Chris Pouw.

Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer- Concerto nr. 5 in f uit "Sei Concerti Armonici"
Pieter Hellendaal- Concerto nr. 1 in g, opus 3
Pietro Locatelli- Introduzione teatrale nr. 4, opus 4
Antonio Vivaldi- Concerto 'Madrigalesco', RV129
Johann Sebastian Bach - Cantate 'Non sai che sia dolore' voor sopraan en traverso solo, BWV 2091
Johann Sebastian Bach - Cantate 'Ich habe genug', BWV 822
Concerten
za21april200720:15 Google Maps  Geertekerk, Utrecht
zo22april200715:30 Google Maps  Dominicuskerk, Amsterdam

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Il Ritorno - Najaar 2013 okt 2013Bach, Fux, HändelUtrecht
  Tournee 2009 nov 2009Mozart, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
  Weihnachtsoratorium 2008 dec 2008BachDen Haag, Rijswijk, Utrecht
  Gluck - Orfeo en Euridice (opera) jan 2008 - feb 2008von GluckUtrecht
> Nederlandse barok apr 2007Bach, Hellendaal, Locatelli, Vivaldi, van WassenaerAmsterdam, Utrecht
  Januari 2006 - Mozart concerten jan 2006MozartAmsterdam, Utrecht