Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Strijkorkest de Haagse Beek

OrkestStrijkorkest de Haagse Beek  Website
Reeks Mei 2015
Dirigent Marien van Staalen
Solisten1 Heiko Dijker, tabla
2 Lenneke van Staalen, Indiase viool
Medewerking6 blazers (fluit/piccolo, hobo, hobo/althobo, 2 hoorns, fagot)
Programma Wij brengen dan een bijzonder programma onder leiding van dirigent Marien van Staalen. In dit programma neemt “Raga Yaman” van Jacob ter Veldhuis een belangrijke plaats in. Ter Veldhuis schreef “Raga Yaman” in 2003 in opdracht van de violiste Lenneke van Staalen en de tabla-speler Heiko Dijker, die zullen soleren in de uitvoering van dit werk. Jacob ter Veldhuis was bij het schrijven geïnspireerd door de klassieke Noord-Indiase muziek en componeerde een harmonisch en ritmisch kader waarop de solisten improviseren, gebaseerd op de oude Indiase raga, Yaman. In dit werk vloeien de westerse klassieke muziek en de Noord-Indiase klassieke muziek samen, zonder hun identiteit en individuele kracht te verliezen.
De werken van Schumann en Bruckner zijn door Marien van Staalen voor orkest bewerkt. Bij de stukken van Mozart en Schumann werken wordt het orkest aangevuld met enkele blazers: dwarsfluit, twee hobo's, twee hoorns en fagot.
Marien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon aan het Conservatorium van Amsterdam. In aansluiting hierop volgde hij privé-lessen bij de dirigenten Kirill Kondrasjin en David Zinman.
Van Staalen dirigeerde het Nederlands Studenten Kamerorkest en het Utrechtsch Studenten Concert. Voor de Rotterdamse Kunststichting leidde hij een groot aantal producties van hedendaagse muziek. Marien van Staalen was lange tijd solo-cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en is oprichter en lid van het Robert Schumann trio.
Met de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer vormt hij een vast duo.
Van 1996 tot 2004 was Van Staalen vaste dirigent en artistiek leider van het kamerorkest Concerto Rotterdam. Sinds 2005 dirigeert hij het Autunno Ensemble. Marien van Staalen maakte als cellist en als dirigent een groot aantal CD-opnamen. Leon Orthel en Jacob ter Veldhuis droegen celloconcerten aan hem op.
Met zijn dochter, de violiste Lenneke van Staalen, en de tablaspeler Heiko Dijker vormt Marien van Staalen het Kailash Ensemble, dat zich toelegt op de raakvlakken tussen Westerse en Noord-Indiase klassieke muziek.
Zie hier een optreden met Marien van Staalen als solist: JacobTV - Rainbow Concerto
Lenneke van Staalen ontdekte haar affiniteit met Indiase muziek in 1992 in New Delhi, waar ze studeerde bij de violist Shri Joy Shrivastava. In Nederland vervolgde ze haar opleiding aan de Indiase muziekafdeling van het Rotterdams conservatorium onder vocalist Koustuv Ray en in Mumbai bij de meesterviolist Pandit D.K.Datar. In Europa en India treedt Lenneke regelmatig op, zowel in een klassieke Indiase context als in samenwerking met westerse klassieke- of wereldmuziek ensembles. Ze is docent aan de Indiase muziekafdeling van Codarts in Rotterdam.
Heiko Dijker voelde zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot de schoonheid van India en klassieke Indiase muziek. In India werd hij hierin opgeleid door Shri Bhaswaraj Bhendigeri en grootmeester Faiyaz Khan en aan het Rotterdams conservatorium behaalde hij de Masters-graad in klassieke Tabla bij Ustad Faiyaz Khan and Ted de Jong. Heiko heeft gewerkt met grote Indiase klassieke en minder klassieke musici en dansers, alsook met fusies van traditionele en vernieuwende muziek en dans. Hij is docent aan de SKVR muziekschool in Rotterdam, en geeft wereldwijd lessen en demonstraties aan conservatoria en andere instituten.
 
Wolfgang Amadeus Mozart- Symfonie nr. 29 in A, KV 201
Robert Schumann / Marien van Staalen- Zes canons, opus 56 (4 uitgevoerd)
Anton Bruckner / Marien van Staalen- Strijkkwintet in F (adagio)
Jacob ter Veldhuis - Raga Yaman1,2
Concerten
za23mei201520:00 Google Maps  Pulchri Studio, Den Haag
zo24mei201515:30 Google Maps  Armamentarium, Delft (voormalige Legermuseum)
flyer

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Voorjaarsconcert 2024 mrt 2024Jenkins, Martin, Mozart, ReineckeDelft, Den Haag
  De Poolse ziel okt 2023Bacewicz, Karłowicz, WeinbergDelft, Den Haag
  Dutch Delight mrt 2023Andriessen, ter Veldhuis, van Bree, van WassenaerDelft, Den Haag
  Najaar 2022 nov 2022Hindemith, Mendelssohn Bartholdy, Moulijn, WirénDelft, Den Haag
  Voorjaar 2022 apr 2022Dohnányi, Dvořák, Finzi, von BibernDelft, Den Haag
  Najaar 2021 nov 2021Arenski, Dvořák, Sibelius, SukDen Haag
  Kroatische muziek nov 2019Bersa, Dešpalj, Papandopulo, UhlikDelft, Den Haag
  Najaar 2018 nov 2018Dvořák, Schreker, Smit, TüürDelft, Den Haag
  Kinderspel/Toekomstmuziek mrt 2016Hatzis, Mendelssohn Bartholdy, NamavarDelft, Den Haag
> Mei 2015 mei 2015Bruckner, Mozart, Schumann, ter VeldhuisDelft, Den Haag
  Februari 2015 feb 2015Bruch, Mozart, Suk, van WassenaerDen Haag