Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Harmonie Koningin Wilhelmina, Wamel

OrkestHarmonie Koningin Wilhelmina, Wamel  Website
Reeks Concerten
Dirigenten Willem van Zee, Joop Boerstoel (Philharmonie Gelre)
MedewerkingPhilharmonie Gelre
Programma

Leef! Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel meets Philharmonie Gelre

Op zondag 10 februari ontmoeten twee Gelderse symfonische blaasorkesten elkaar. Philharmonie Gelre uit Arnhem o.l.v. Joop Boerstoel en Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel o.l.v. Willem van Zee brengen onder de noemer ‘Leef!’ een gevarieerd programma ten gehore. De verbeelding die de muziek oproept staat centraal.

Harmonie Koningin Wilhelmina speelt als hoofdwerk de Derde Symfonie van James Barnes. Dit werk schreef de Amerikaanse componist tijdens één van de moeilijkste periodes van zijn leven. Het tragische stuk gaat over het proces rondom het overlijden van zijn jonge dochter Natalie. In het vierdelige werk vertelt de componist over de verbittering en boosheid die de dood met zich meebrengt. Het afscheid van zijn dochter en een fantasie over hoe het zou zijn als zijn dochter nog in leven was, klinkt in het derde deel. Het laatste deel vertegenwoordigt de wedergeboorte van geest en verzoening voor iedereen.

“A long time ago in a galaxy far, far away…”, deze zin, met bijbehorende heroïsche muziek, doet al meer dan 40 jaar de harten van veel filmfans sneller kloppen. John Williams schreef de muziek voor het Star Wars-epos en liet zich daarbij inspireren door grote componisten uit het verleden. Philharmonie Gelre speelt de mooiste en spannendste muziek uit deze filmreeks. John Williams is ook jarenlang vaste dirigent geweest van de Boston Pops. Dat orkest is nauw verbonden met het Boston Symphony Orchestra waar Leonard Bernstein veelvuldig gastdirigent was. Bernsteins karakteristieke stijl met jazz-, klezmer- en musical-invloeden is een inspiratiebron voor veel hedendaagse componisten. Van Bernstein brengt Philharmonie Gelre het werk “On the Town” ten gehore. 

Om 14:00 uur geeft Margriet Kalkers in de Annazaal een inleiding op het programma. U krijgt hier een toelichting op de werken die door beide orkesten worden gespeeld. Deze inleiding kan bijdragen aan een intensere beleving van het concert.

Aanvang van het concert is 15:00 uur.

 

Concerten
zo10februari2019 Google Maps  Concertgebouw "De Vereeniging", Nijmegen
flyer

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
> Concerten feb 2019Nijmegen
  HRFSTWND dec 2008Arban, Aroetjoenjan, Hanson, MoessorgskiNijmegen
  Voorjaarsconcerten 2008 jun 2008Bernstein, Horovitz, Piston, de MeijDruten
  Concerto Mediterraneo dec 2007Nijmegen