Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Ernest Chausson (20 januari 1855 - 10 juni 1899)
Ernest Chausson was een Franse componist. Hij is geboren in Parijs in een hogere middenklassefamilie. Als 15-jarige bezocht hij al de Parijse salons waar hij de meest toonaangevende kunstenaars van zijn tijd ontmoette. Zijn streven naar perfectie en zijn veelzijdig talent maakten het aanvankelijk moeilijk om een keuze te maken tussen de diverse disciplines van de kunst. Behalve met de muziek, hield hij zich ook bezig met literatuur. Hij schreef korte verhalen en was zelfs bezig met een roman. Bovendien blijkt uit zijn schetsboek dat hij als tekenaar een groot talent was. Maar zijn familie besliste voor hem: hij moest rechten gaan studeren. Chausson deed dit en studeerde zelfs af. Maar in plaats van te gaan werken als advocaat, werd hij op 25-jarige leeftijd leerling van Jules Massenet aan het Conservatorium van Parijs. Hij had reeds enkele pianostukken en liederen gecomponeerd, maar de eerste manuscripten die bewaard zijn gebleven zijn die verbeterd door Massenet. Hij studeerde later onder César Franck. In 1882 en 1883, maakte hij reizen naar Bayreuth, de eerste keer met d'Indy om de première van Parsifal te zien, en de tweede met zijn nieuwe bruid Jeanne Escudier. Van 1886 tot zijn dood, was hij secretaris van de Société Nationale de Musique. Hij ontving veel van de artistieke elite van Parijs in zijn salon, waaronder Duparc, Fauré, Debussy, Mallarmé, Turgenev, Albéniz, en Monet.

Zijn werk is algemeen verdeeld in drie periodes, de eerste wordt door Massenet overheerst en toon vloeibare en elegante melodieën. De tweede periode, vanaf 1886, wordt gekenmerkt door een dramatischer karakter, dat profiteert van zijn contacten met de artistieke milieus waarin hij zich bewoog. De derde periode begint na de dood van zijn vader in 1894 en wordt gekenmerkt door zijn interesse voor symbolistische gedichten en Russische literatuur. Hij stierf in Limary, Seine-et-Oise, op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een fietsongeval. Hij werd begraven in Cimetière du Père Lachaise in Parijs. Zijn werk toont de invloed van Massenet, Franck, Richard Wagner, en Johannes Brahms. Zijn componeerstijl overbrugt het hiaat tussen Massenet en Franck en de recentere generatie van Franse componisten zoals Claude Debussy. Hij is hoofdzakelijk bekend vanwege zijn vele liederen; zijn orkestwerken zijn betrekkelijk klein in aantal. Belangrijke werken zijn een Symfonie in Bes, Poème voor viool en orkest in Es (een belangrijk stuk in het vioolrepertoire) en Poème de l'amour et de la mer voor zang en orkest.

Relevante links

Werken van Ernest Chausson, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Poème de l'Amour et de la Mer
Poème voor viool en orkest in Es, opus 25
Symfonie nr. 2

Verwante componisten:

Brahms, Johannes
Debussy, Claude
Franck, César
Massenet, Jules
Wagner, Richard

Andere schrijfwijzen:

  • Erneste Chausson

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.