Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Samuel Barber (9 maart 1910 - 23 januari 1981)
foto
Samuel Barber, geboren op 9 maart 1910 te Westchester (Pennsylvanië), kwam uit een zeer rijke en muzikale familie. Zijn tante was de beroemde alt Louise Homer. Zelf was hij een zeer begaafd pianist, zanger en cellist. Op zijn veertiende was hij reeds leerling aan het Curtis Institute van Philadelphia. Hij studeerde er af met de schitterende ouverture 'School for Scandal'. Voor zijn symfonie en het beroemde 'Adagio for Strings, opus 12' kreeg hij de Prix de Rome.
Zijn componeerstijl was aanvankelijk zeer traditioneel, bijna zonder Amerikaanse invloeden. Dat gaf zijn muziek een onpersoonlijk karakter, ondanks de melodische vindingrijkheid en expressiviteit. Pas vanaf 1940 kwam daar verandering in, wanneer hij zijn muziek een persoonlijk tintje meegaf, zoals Igor Stravinsky dat had gedaan. Vanaf dan zijn de Amerikaanse invloeden wél duidelijk merkbaar. Hij ging onder meer atonale pianomuziek schrijven en maakte gebruik van levendige ritmes en contrapunt.

Zijn beste werken schreef hij in de jaren '40: het vioolconcerto 'Essays for Orchestra' en de sopraansolo 'Knoxville: Summer of 1915'. Hij schreef ook koormuziek en een aantal prachtige liederen zoals 'Prayers of Kierkegaard'. Zijn twee opera's 'Vanessa' en 'Anthony and Cleopatra' werden niet zo'n succes. Hierdoor zag hij verder gaan met componeren niet meer zitten.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Samuel Barber, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Adagio for strings, opus 12
Agnus Dei
Anthony o Daly
Concert voor cello en orkest, opus 22
Concert voor viool en orkest, opus 14
Essay nr. 2
Heaven Haven and Shure on this shining night
Knoxville: Summer of 1915
Let down the bars o death
Liederencyclus
Media's meditation and dance of vengeance
Prayers of Kierkegaard
School for Scandal
Serenade voor strijkers, opus 1
Summer of 1915, opus 24, voor sopraan en orkest
Symfonie nr. 1
To be sung on the water

Verwante componisten:

Stravinsky, Igor

Andere schrijfwijzen:

  • S. Barber

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.