Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jurriaan Andriessen (15 november 1925 - 23 augustus 1996)
Jurriaan Andriessen werd op 15 november 1925 te Haarlem geboren en overleed op 23 augustus 1996 in Den Haag. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium: compositie bij zijn vader Hendrik Andriessen en orkestdirectie bij Willem van Otterloo. Na zijn eindexamen in 1947 zette hij zijn studies voort in Parijs, waar hij onder andere lessen volgde bij Olivier Messiaen.

Van 1949 tot 1951 werkte Andriessen in de Verenigde Staten, daartoe in staat gesteld door de UNESCO en later door de Rockefeller Foundation. Daar maakte hij het Berkshire Music Festival mee, schreef in opdracht van Serge Koussevitsky de Tanglewood overture en componeerde in opdracht van de Nederlandse regering zijn Berkshire symphonies. Dit werk werd tijdens het Holland Festival 1950 door het Residentie Orkest onder leiding van Willem van Otterloo voor het eerst uitgevoerd. Bovendien ontstonden in Amerika zijn Fluitconcert, het Magnificat en de Mars van het Nederlands Rode Kruis. Het ballet Jones beach werd, in de choreografie van Balanchine en Robbins, door het New York City Ballet opgevoerd in Amerika en Europa. Na zijn terugkeer in Europa maakte Andriessen studiereizen naar Italië en Duitsland (in Milaan componeerde hij het ballet Das Goldfischglas). Terug in Nederland ontplooide Andriessen zich als een veelzijdig componist. Naast orkest- en kamermuziek componeerde hij muziek voor toneel, film, radio en later ook voor televisie. In zijn toneelmuziek voor De storm van Shakespeare gebruikte hij voor het eerst elektronische muziek (1953). Andriessen ontving vele opdrachten voor werken voor speciale gelegenheden: o.a. Inno della technica voor de opening van de Technische Hogeschool in Eindhoven (1957), Thai, voor het bezoek van de Thaise Koning (1960), Respiration suite, voor een longartsencongres in 1962, Aves, ter gelegenheid van het 18e congres van Jeugd en Muziek (1963), Het zwarte blondje, een opera buffa voor de Stichting Het Schoolconcert (1964), Entrata festiva, ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Beatrix (1966), Een Prince van Orangien, ter gelegenheid van het regeringsjubileum van Koningin Juliana (1973), Midwinter song voor 4 midwinterhoorns en orkest voor het tweede lustrum van de Technische Hogeschool in Enschede en Entrata della regina, ter gelegenheid van de kroning van Koningin Beatrix (1980).In 1992 kreeg hij een opdracht van de Stichting Beeldverhaal Nederland tot het schrijven van een compositie voor de Stripdagen Haarlem. Zijn Quattro movimenti voor viool en piano (1992) was het verplichte werk tijdens de Iordens Viooldagen 1994. In opdracht van de NCRV schreef hij Antifoon, voor orgel en harmonieorkest dat in maart 1994 in première ging. In 1957 kwam Andriessen bij de Haagse Comedie als componist/muzikaal adviseur. Zijn laatste belangrijke toneelmuziek werd geschreven bij Hamlet (1983), voor synthesizers en bij Romeo en Julia (1984) voor koor (met countertenor).
Naast zijn werkzaamheden als componist trad Andriessen op als dirigent (meestal van eigen werken) en regisseerde hij voor de televisie onder meer concertuitvoeringen en balletten. De symfonie Time Spirit (1970) is een muziektheaterwerk voor klarinet, orkest, popmusici, ballet en diaprojectie van werken van de graficus M.C. Escher (uitgezonden door NCRV televisie). Bovendien was Andriessen bijzonder geïnteresseerd in de integratie van de computer in het componeerproces en het gebruik van de computer als tekstprocessor, speciaal voor teksten in samenhang met de muziek.

Voor Het Wonderlijk Uur (t.g.v. het regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina) kreeg hij in 1948 de eerste Johan Wagenaarprijs. In 1960 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Witte Olifant (Thailand). In 1972 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn verdiensten op het gebied van de theatermuziek.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2004

Relevante links

Werken van Jurriaan Andriessen, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Il divorzio di Figaro, variazioni per orchestra di dilettanti
La Celabrazione
Land uit Water, suite voor blaasorkest
Ouverture Den Haag
Pavane
Respiration Suite
Sciardia Spagnuola
Sinfonia dell'Arte no. 6 (in stile antico), voor 8 houtblazers
Sonnet nr. 43
The Three Fishers
Time Spirit

Verwante componisten:

Andriessen, Hendrik
Messiaen, Olivier

Andere schrijfwijzen:

  • J. Andriessen

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.