Carl (C.P.E.) Philipp Emanuel Bach (8 maart 1714 - 14 december 1788) |
Carl Philipp Emanuel Bach was het vijfde kind (het tweede overlevende) van J.S. Bach en Maria-Barbara Bach. Hij werd geboren te Weimar op 8 maart 1714. De toen al bekende G.P. Telemann werd zijn peter.
Buiten zijn gewone opleiding en rechtenstudies aan de universiteit van Leipzig en Frankfurt a/d Oder, leerde hij klavecimbel spelen en componeren bij zijn vader. Hij was uiterst begaafd: hij speelde uit het hoofd de werken die zijn vader toen neerschreef.
Op vierentwintig-jarige leeftijd was Carl Philipp Emanuel Bach klavecinist in het orkest van de Pruisische kroonprins. Twee jaar later gaat Bach met hem mee naar Potsdam wanneer de prins tot koning wordt gekroond onder de naam van Frederik II. De 'Kammercembalist' mag vijf maal per week de concerten aan het hof van Pruisen bijwonen en heeft de eer fluitist Frederik II te begeleiden, een zware taak, want Frederik had een grondige hekel en verachting voor maatstrepen, tot groot verdriet van zijn klavecinist.
In 1750 werd hij kandidaat om zijn vader op te volgen in het Thomas-Kantorei te Leipzig. Hij werd echter geweigerd, maar in 1767 mocht hij G.P. Telemann opvolgen als "Directeur van de Muziek" van Hamburg. Daar laat hij verschillende werken horen van bekende tijdgenoten, waaronder zijn vader, Händel, Haydn en Jommelli.
Carl Philipp Emanuel Bach kende alle mogelijke theorieën en technieken voor klavier-instrumenten. Men mag hem zelfs beschouwen als de vader van de moderne pianotechnieken. Zijn werk 'Versuch über die wahre Art das Klavier zu spielen' (1753 - 1762) is fundamentaal voor de kennis van de stijl van klavierinstrumenten in de achttiende eeuw: zelfs Mozart gaf toe dat hij hem veel verschuldigd was. In 1795 ging Haydn naar Hamburg om Bach junior te bezoeken, zonder dat hij wist dat die al zeven jaar eerder was gestorven.
|
Bron: Componisten.net |
Werken van C.P.E. Bach, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:
Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en
externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere
schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.