Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Richard Strauss (11 juni 1864 - 8 september 1949)
Helemaal geen familie van de beroemde Strauss-walsendynastie, werd Richard Strauss geboren op 11 juni 1864 in München. Zijn vader speelde in het hoforkest, zodat het niet te verwonderen is dat Richard op zijn vijf jaar piano begon te spelen en op zijn zeven viool. Wel ongewoon is dat hij als zesjarige spelenderwijs stukjes ging componeren. Aan het Gymnasium had hij grondig de pest, maar hij hield het vol om daarna filosofie, cultuurgeschiedenis en letterkunde te gaan studeren aan de universiteit.

Intussen was hij bij Tombo piano- en bij Benno Walter vioolles gaan volgen; theorie en compositie leerde hij grondig kennen bij Meyer.

Naast het optreden als pianist en violist schoot de faam als dirigent en componist van de jonge Strauss als een komeet de hoogte in: zijn vroegste werken (een strijkkwartet en een symfonie in een neo-Mozartiaanse stijl) kwamen in handen van de beroemde dirigent Hans von Bülow van de al even beroemde Meininger Hofkapelle. Deze neemt de werken op in het lopend repertoire, en beveelt Strauss aan als opvolger wanneer hij 1885 afscheid neemt als dirigent.

Daarnaast was het von Bülow die de muzikale horizon van Strauss uitbreidt tot Liszt en Wagner (pikant detail: hij was gehuwd geweest met Cosima Liszt, die hem echter voor Wagner in de steek liet).

In 1886 wordt Strauss co-dirigent aan de Opera van München, en in de volgende jaren volgen benoemingen in Weimar, Berlijn en Wenen. Van 1917 tot 1920 is hij tevens compositieleraar. In 1924 vestigt hij zich in zijn landhuis te Garmisch en weigert elke vaste dirigentenfunctie; wanneer hij in Wenen was, verbleef hij in zijn groot herenhuis door het stadsbestuur aan hem geschonken. Hij sterft te Garmisch op 8 september 1949.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Richard Strauss, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Also sprach Zarathustra
Aus Italien, opus 16
Concert voor hobo en orkest in D, AV 144, TrV 292
Concert voor hoorn en orkest nr. 1 in Es, opus 11
Concert voor hoorn en orkest nr. 2
Don Juan, opus 20
Duett Concertino voor klarinet, fagot, strijkorkest en harp
Egyptische mars
Ein Heldenleben, opus 40
Eine Alpensinfonie
Festmusik der stadt Wien
Métamorphosen voor 23 solostrijkers
Ouverture Ariadne auf Naxos, opus 60
Romanze voor cello en orkest
Romanze voor klarinet en orkest
Serenade voor blazers in Es, opus 7
Sextet uit de opera 'Capriccio' voor strijkorkest
Suite uit Der Rosenkavalier
Suite voor 13 blazers, opus 4
Symfonie in f, opus 12
Symfonie voor blazers, sonatine nr. 2 voor 16 blaasinstrumenten
Till Eulenspiegels lustige Streiche, opus 28
Töd und Verklärung, opus 24
Vier Letzte Lieder
Walzerfolge 2 uit Der Rosenkavalier
Wiener Philharmoniker Fanfare

Verwante componisten:

Liszt, Franz
Wagner, Richard

Andere schrijfwijzen:

  • R. Strauss

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.