Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Henryk Mikołaj Górecki (6 december 1933, Polen - 12 november 2010, Polen)

Henryk Mikołaj Górecki (6 december 1933) is een Poolse componist van muziek in de klassieke traditie.

Górecki werd geboren in Czernica en studeerde eerst muziek in Katowice onder Szymanowski en daarna in Parijs. In Parijs kon hij kennismaken met de muziek van Anton Webern, Olivier Messiaen, Pierre Boulez en Karlheinz Stockhausen, muziek die in die tijd in Polen niet gehoord mocht worden. Górecki werd in 1975 rector van het conservatorium van Katowice maar nam ontslag toen de regering een bezoek van Paus Johannes Paulus II verbood. Górecki was medegrondlegger van de Poolse School, samen met Krzysztof Penderecki.

Lange tijd werd Górecki's werk overschaduwd door dat van Penderecki en Lutoslawski maar in de jaren 70 kreeg ook Górecki meer en meer bekendheid buiten Polen. Zijn doorbraak kwam met de Symfonie nr. 3, "Symfonia pieśni żałosnych" (Symfonie van treurliederen) uit 1976 die hij in opdracht van de Rundfunks Baden-Baden schreef. Dit werd in een uitvoering met de London Sinfonietta, sopraan Dawn Upshaw en David Zinman (dirigent), een bestseller, hij belandde zelfs in diverse hitparades.

De symfonie nr. 3 is een werk in drie delen, de tekst van het eerste deel is een 15e eeuwse klaagzang, de tekst van het tweede deel werd gevonden in een Gestapocel in Zakopane en de tekst van het derde deel is een volkslied. De muziek is langzaam en meditatief.

Andere werken zijn onder andere Totus Tuus (1987) waarin eveneens Poolse melodieën verwerkt zijn en Beatus Vir (1979) dat is opgedragen aan paus Johannes Paulus II, de Poolse kardinaal Karol Wojtyla. Wojtyla gaf opdracht tot deze compositie toen hij nog kardinaal van Krakow was.

Bron: Wikipedia NL

Relevante links

Werken van Henryk Górecki, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor klavecimbel en strijkers
Concert voor piano en orkest
Szeroka Woda
Three Pieces in Old Style Toru

Verwante componisten:

Messiaen, Olivier
Szymanowski, Karol
Webern, Anton

Andere schrijfwijzen:

  • Gorecki

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.