Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Reinhold Glière (11 januari 1875 - 23 juni 1956)
Zoon van een Belgisch blaasinstrumentenmaker, studeerde o.a. bij Arenski, Tanejev en Ippolitov-Ivanov. In 1900 werd hij leraar aan de Gnessin-muziekschool te Moskou. Van 1905 tot 1907 studeerde hij te Berlijn directie bij Oscar Fried en in 1908 debuteerde hij als dirigent. In 1914 werd hij directeur van het conservatorium te Kiëv en van 1920 tot 1941 doceerde hij compositie aan het conservatorium van Moskou.

Glière heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de organisatie van het muziekleven van Sovjet-Rusland en was een van de eerste belangrijke Russische componisten wier werk door de revolutie werd geïnspireerd en bepaald.

Zijn oeuvre, waarin grote bezettingen domineren, is geënt op de Russische folklore. Het ballet De rode papaver genoot in de jaren dertig grote populariteit in de Sovjet-Unie. Tot de leerlingen van Glière behoorden Mjaskovski, Prokofjev en Khatsjatoerian.
Bron: NSO, 2003

Relevante links

Werken van Reinhold Glière, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Ballade voor cello en orkest, opus 4
Concert voor coloratuursopraan en orkest, opus 82
Concert voor harp en orkest
Concert voor hoorn en orkest
The red poppy

Andere schrijfwijzen:

  • Reinhold Gliere
  • A. Gliere

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.