Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jean Sibelius
Sibelius' leven is niet bepaald voer voor biografen: 92 jaar lang (van 8 december 1865 tot 20 september 1957) verliep zijn leven rimpelloos en zonder sensatie, op het platteland met tussendoor internationale concertreizen, als gastdirigent. Hij was rustig en gelukkig getrouwd, en had geen vetes met collega's uit te vechten of slagen van het noodlot te overwinnen.

Aanvankelijk studeerde Sibelius rechten, om over te schakelen naar muziek. Hij studeerde in Helsinki, Berlijn en Wenen, en in 1897 werd hem een staatssalaris toegekend dat hem toeliet zich op zijn landgoed terug te trekken om al zijn tijd aan het componeren te wijden. Tussen zijn studies en dat staatsambt in gaf hij les in theorie en viool.

Tot het einde van zijn leven bleef hij muzikaal actief, maar de laatste 28 jaar componeerde hij niets meer, het gevolg van een overgevoeligheid en een overdreven neiging tot zelfkritiek.

Vooral in de Scandinavische en Angelsaksische landen wordt Sibelius als componist erg gewaardeerd. De meeste van zijn werken zijn Fins-nationaal geïnspireerd, wat tot uiting komt in heel wat titels: 7 symfonieën, een vioolconcerto, de symfonische gedichten "Kuolema" (= de dood), "Finlandia" en "Karelia". De beroemde "Valse Triste" is een deel van "Kuolema", naar een drama van Arvid Järnefelt, zwager van Sibelius.
Bron: Componisten.net

Aankomende concerten

DatumOrkestPlaatsWerk
za2november201920:00 ArkA - Allerzielenconcerten 2019 Sint Janskerk, Maastricht Valse triste
za23november2019 Het Orkest - Najaarsconcerten 2019 VU Cultuurcentrum "Griffioen", Amstelveen Symfonie nr. 2 in D, opus 43
zo24november201916:00 ArkA - Allerzielenconcerten 2019 Kloosterbibliotheek, Wittem Valse triste
za30november2019 Het Orkest - Najaarsconcerten 2019 De Duif, Amsterdam Symfonie nr. 2 in D, opus 43

Relevante links

Werken van Jean Sibelius, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

"Ballade" uit de Karelia Suite
Canzonetta voor strijkers
Concert voor viool en orkest
De Oceaniden
En Saga, opus 9
Finlandia, opus 26
Impromptu voor strijkorkest
Opus 18
Pohjola's dochter, opus 49
Suite "Karelia"
Suite "Pelléas et Mélissande"
Symfonie nr. 1
Symfonie nr. 2 in D, opus 43
Symfonie nr. 3, opus 52
Symfonie nr. 5, opus 82
Symfonie nr. 7 in C, opus 105
Tapiola
Twee ernstige melodieën voor cello en orkest
Valse triste

Andere schrijfwijzen:

  • J. Sibelius

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.