Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Edvard Grieg (15 juni 1843 - 4 september 1907)
Edvard Grieg is geboren in Bergen op 15 juni 1843. Hij is de nationale muziekfiguur bij uitstek in Noorwegen, maar eigenlijk stamt hij af van een Schotse familie, die in 1746 uit schrik voor de gevolgen van de Schots-Engelse oorlog naar het Noorse Bergen was geëmigreerd.
De Schotse naam Greig werd bij de toenmalige burgerlijke stand fonetisch opgenomen, en werd dus Grieg. Het waren gewiekste zakenlui die het tot consul van Engeland brachten. Edvards moeder, Gernie Judith Hagerup, was de dochter van een rechter en had zang en piano gestudeerd. Zij werd dus zijn eerste lerares. Aanvankelijk was hij ervan overtuigd voorbestemd te zijn voor het domineesambt, maar dit koelde wel zonder blazen: de notenkrabbels die hij tijdens de vervelende lessen produceerde, worden door de violist Ole Bull ontcijferd, en prompt wordt de vijftienjarige jongeman naar het Conservatorium van Leipzig gestuurd. Hij studeert er piano bij Wenzel, een groot Schumann-specialist, en compositie bij Reinecke, Over die tijd in Leipzig was Grieg later nooit aan te spreken: men had er hem naar zijn eigen zeggen in een oer-Duits gareel willen spannen, en hij zou er even dom uitgekomen als heengegaan zijn.

In 1862 keert hij terug naar Bergen, om zich het jaar daarop in Kopenhagen te vestigen. Hij ontmoet er Niels Gade die hem in contact brengt met Richard Nordraak. Deze maakt hem vertrouwd met de Noorse volksmuziek. Er ontstaat een beweging voor een eigen Scandinavische stijl. Grieg krijgt bekendheid en wordt dirigent van de plaatselijke concertvereniging. Hij huwt met zijn nicht Nina Hagerup, die als befaamde zangeres zijn liederen over heel Europa zou verspreiden. In 1865 maakt hij kennis met Ibsen, wat uiteindelijk zal uitmonden in de beroemde "Peer Gynt-suites". In 1869 reist Grieg naar Rome, ontmoet er Liszt die hem altijd zal blijven steunen.

In 1885 vestigt hij zich definitief in de buurt van zijn geboortestad op zijn landgoed Troldhagen. Tussen de concertreizen door blijft hij onverdroten componeren, en ontvangt heel wat eredoctoraten, o.a. in Cambridge en Oxford. Van de Noorse regering krijgt hij een jaarlijks salaris waardoor hij onbekommerd kan componeren zonder op lesgeven aangewezen te zijn voor zijn levensonderhoud. Aan de rand van het bos stond zijn componeerhut, waar zelfs Nina niet durfde inkomen. Hij overlijdt aan de gevolgen van een tijdens zijn jeugd opgelopen longkwaal op 4 september 1907.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Edvard Grieg, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor piano en orkest, opus 16
Der Letzter Frühling, opus 34
Holberg-suite, opus 40 'Fra Holbergs tid'
Huldigingsmars
Im Herbst
Lyrische suite, opus 54
Noorse dansen
Notturno en Mars van de dwergen uit Lyrische suite, opus 44
Ouverture I Höst (In de herst), opus 11
Peer Gynt
Peer Gynt Suite nr. 1
Peer Gynt Suite nr. 2
Peer Gynt suite voor acterend orkest (in arrangement van Marijn van Dijk)
Sigurd Jorsalfar-suite
Solvejgs lied voor sopraan en strijkorkest
Symfonische dansen, opus 64
Twee elegische melodieën, opus 34
Twee Noorse melodieën, opus 63

Andere schrijfwijzen:

  • E. Grieg

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.