Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Sybrand van der Werf

Sybrand van der Werf (*1977) heeft een achtergrond in zowel muziek en theater als in de wetenschap. Na het behalen van zijn propedeuse Sterrenkunde vervolgde hij zijn studie Kunstmatige Intelligentie aan de Rijks universiteit Groningen. Tijdens zijn studietijd speelde hij altviool en contrabas in diverse orkesten. Hij dirigeerde het Elgar Strijkers Ensemble, waarmee hij onder meer optrad op het Noorderzon Festival te Groningen. Sybrand werkte in deze tijd ook als acteur, bijvoorbeeld in de monoloog der Kontrabass van Patrick Süskind. Naast zijn werk bij andere producties regisseerde hij de voorstelling de Gijzelaar van Brandan Behan en de Nederlandse première van de opera de Duivel en Katja van Antonín Dvorák. Tot 2003 werkte Sybrand als professioneel acteur bij educatief theatergezelschap Theater Benjamin.

In 2003 studeerde Sybrand af aan de Rijksuniversiteit te Groningen en verhuisde naar Maastricht, waar hij in 2006 afstudeerde als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht met een belangrijke nadruk op opera en muziektheater. Gedurende zijn studieperiode in Maastricht werkte hij voor de Jekerstudio, waar hij meewerkte aan de Internationale Theaterdagen 2004 en de Masterclass Acting for Singers organiseerde. Deze masterclass volgde Sybrand het jaar daarop zelf, waar hij les kreeg van onder anderen Gemma Visser en Yolande Bertsch. Sybrand werkte als acteur en regisseur bij diverse theatergezelschappen zoals het Laagland, Cultura Nova Festival en Maastrichtse toneelverenigingen Papaver en Alles is Drama. Ook regisseerde hij in de deze periode Blauwbaards Burcht van Belá Bartók.

Na zijn afstuderen in juli 2006 werkte Sybrand als regieassistent bij David Prins in de producties Jasser de opera en A Tempest. Zijn voorstelling Losse Bandjes, een op improvisaties gebaseerde voorstelling over liefde en sexualiteit voor tieners was een groot succes tijdens het Festival Cement te Maastricht. Van september 2007 tot en met januari was Sybrand te zien als acteur in de voorstelling Ronja, de Roversdochter, de eerste grote zaal productie van theatergezelschap Het Laagland. Bovendien staan voor 2008 een regieassistentschap bij Jetske Mijnssen (Opera Zuid, de voorstelling Il Barbiere di Siviglia) en een regie tijdens Zomerzone 08 bij Het Laagland te Sittard gepland.

Relevante links

Verwante componisten:

Bartók, Béla
Dvořák, Antonín

Betrokken bij de volgende concertreeksen (regie):

MIRA: Najaar 1999

Betrokken bij de volgende concertreeksen als solist (verteller):

MIRA: Lustrumconcert 2004