Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Arthur Honegger (10 maart 1892 - 27 november 1955)
In Le Havre op 10 maart 1892 uit een Duits-Zwitsers echtpaar geboren, groeit Arthur Honegger op in Frankrijk als Fransman. Aanvankelijk componeert hij als een intuïtief autodidact, maar daarna gaat hij naar de conservatoria van Zürich en Parijs. Tussendoor is hij soldaat voor Zwitserland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij sluit zich aan bij de "Groupe des Six", en op zijn achtentwintigste verbaast hij de wereld met het oratorium "Le Roi David". Hij bleef steeds de Zwitserse nationaliteit behouden, ofschoon hij bijna altijd in Frankrijk gewoond heeft, en huwde met de Franse pianiste Andrée Vaurabourg.

Enkele jaren lang was Honegger compositieleraar aan de "École Normale de Musique", en als president van de "Internationale Confederatie van Schrijvers en Componisten" reisde hij de hele wereld rond. Hij maakte deel uit van de Academies van Kunsten in een hele reeks Europese landen. Als criticus en essayist heeft hij zich beziggehouden met vrijwel alle aspecten van het moderne muziekleven, waarbij vooral de sociale positie van de musicus en de bestrijding van de vedettencultus hem ter harte ging. Uit zijn laatste geschriften blijkt een groeiend pessimistische kijk op de toekomst van de muziek.

Hij leeft nog zeven jaar met een in New York opgelopen angina pectoris en sterft in Parijs op 27 november 1955 aan een beroerte.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Arthur Honegger, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor piano en orkest
Concerto da camera voor fluit en althobo
Pacific 231
Pastorale d'été
Symfonie nr. 2
Symfonie nr. 3 'Liturgique'
Symfonie nr. 4
Symfonie nr. 5 'Di Tre Re'
Une Cantate de Noel

Andere schrijfwijzen:

  • Arthur Honneger
  • A. Honegger

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.