Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Turandot - Giacomo Puccini

Turandot is de laatste Italiaanse opera van Giacomo Puccini, door hem bij zijn dood in 1924 onvoltooid achtergelaten en in 1926 voltooid door Franco Alfano.

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige commedia dell’arte van Carlo Gozzi uit 1762, die zelf berust op het sprookje Turandot, dat voor zover bekend voor het eerst in de 13e-eeuw is opgetekend. Het Perzische woord Turandot betekent dochter van Turan, een regio in Centraal-Azië. Alfano heeft de onvoltooide opera verder afgemaakt aan de hand van Puccini’s aantekeningen. Het libretto is geschreven door Giuseppe Adami en Renato Simoni naar Gozzi’s toneelstuk. De première vond plaats op 25 april 1926 in La Scala in Milaan.

Zoals wel vaker bij opera’s het geval is komt het verhaal op papier op z’n minst wat ongeloofwaardig over. Het is dan verrassend dat het geheel op de planken meestal weer heel spannend en meeslepend is. Ook dit verhaal is niet bepaald alledaags.

Een zekere prinses Turandot uit Peking schrijft een decreet uit dat de man die met haar wil trouwen drie raadsels moet oplossen. Als hij daar echter niet in slaagt, zal hij worden onthoofd. Prins Calaf is net in Peking aangekomen en is getuige van de ophanden zijnde onthoofding van de prins van Perzië. Hij ontmoet hier zijn oude vader Timur, die wordt begeleid door de slavin Liù. Het spreekt voor zich dat Liù haar hele leven heimelijk van prins Calaf heeft gehouden. Evenmin verrassend is het dat Prins Calaf als een blok voor Turandot valt. Iedereen probeert hem er, tevergeefs natuurlijk, van te weerhouden om mee te doen met de prijsvraag.

Calaf is echter een sluwe rakker en weet het antwoord op alle drie de raadsels. Turandot baalt daar natuurlijk enorm van en krijgt van Calaf een eigen raadsel: als zij vóór zonsopgang zijn naam weet te achterhalen, is hij alsnog bereid te sterven, zo niet moet zij met hem trouwen. Er volgt een waar schrikbewind door Turandot met martelingen om achter zijn naam te komen, Liù offert zich terloops op voor haar held, en Turandot verliest de weddenschap. Gelukkig blijkt dat Turandot eigenlijk ook al lang van hem hield.

Uitvoeringen van Turandot - Giacomo Puccini

OrkestReeksPeriodeWerken vanConcerten in
UMA Maart 2020 mrt 2020PucciniVelsen
UMA Oktober 2021 okt 2021PucciniVelsen
WOU 2014 - Turandot sep 2014PucciniUtrecht