Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Rotterdams Kamerorkest

OrkestRotterdams Kamerorkest
AfkortingRKO
TekstDe oprichters van het Rotterdams Kamerorkest, de Japanse violiste Makiko Hirayama en de in Zuid Afrika geboren en getogen Nederlandse dirigent Conrad van Alphen, hadden in 2000 bij de start van het eerste concertseizoen nooit gedacht dat dit jonge orkest binnen vier jaar tijd de internationale top zou bereiken. Dat dit wonder toch is geschied, getuige succesvolle optredens onder meer in de Rotterdamse Doelen, het Amsterdamse Concertgebouw, Vredenburg in Utrecht, Anton Philipszaal in Den Haag en de Koningin Elizabethzaal te Antwerpen, is te danken aan het onmiskenbare dirigeertalent van Conrad van Alphen en aan de uitzonderlijke kwaliteit van de groep jonge, ambitieuze beroepsmusici. Het orkest wordt tevens geprogrammeerd in tal van series van veel andere concertzalen in binnen- en buitenland. Daarnaast had het orkest een eigen concertserie in de Doopsgezinde kerk in Rotterdam. Omdat deze "Serie Klassiek & Wijn" de afgelopen twee seizoenen zo'n enorme groei heeft doorgemaakt en de Doopsgezinde Kerk al snel te klein bleek te zijn, verhuist het orkest in 2006-2007 naar de prachtige Hoflaankerk in Rotterdam-Kralingen met 600 zitplaatsen.

Inmiddels is het orkest uitgegroeid tot één van de beste kamerorkesten in Nederland. De CD die het Rotterdams Kamerorkest opgenomen heeft voor het prestigieuze label Channel Classics, met gitaarduo "Katona Twins" met muziek van Rodrigo werd in de vakpers uitvoerig geprezen ("Editor's Choice" - Grammophone Magazine februari 2002).

Onder veel internationale belangstelling heeft het Rotterdams Kamerorkest, samen met de briljante hoboïst Alexei Ogrintchouk, de wereldpremière van het verloren hoboconcert van Beethoven, in maart 2003 in De Doelen, uitgevoerd. Van dit hoboconcert is ook een CD opgenomen voor Raptus Records. Ook in 2005 tijdens de eerste uitvoering van de reconstructie van de langzame deel van een onbekend pianoconcert van Beethoven was de internationale televisie en pers massaal aanwezig. Deze gelegenheid, inclusief interviews met Conrad van Alphen en de bekende Nederlandse pianist Ronald Brautigam, werd wereldwijd uitgezonden op CNN, Euronews, BBC World alsook op NOS Journaal.

In november 2003 verscheen onder het internationale label Telarc de allernieuwste CD van het Rotterdams Kamerorkest met de Holberg Suite van Grieg, en de Strijkerserenades van Dvořák en Elgar. Ondanks de bekendheid van de uitgevoerde werken stond deze CD zes weken lang in de Top 10 Klassiek op Radio 4 en werd hij door het toonaangevende muziektijdschrift "Luister" (maart 2004) beoordeeld met een 9. Ook internationaal werd deze CD beloond met lovende recensies.

In 2002 maakte het Rotterdams Kamerorkest een succesvolle tournee door Slovenië en werd opnieuw uitgenodigd in oktober 2004, toen zij ook in Macedonië optraden. Tijdens de komende seizoenen bezoekt het orkest Zuid-Afrika en heeft het eveneens officiële uitnodigingen ontvangen voor optredens in St. Petersburg en Moskou.

Het zeer homogeen klinkende orkest heeft een vaste kern van 22 strijkers. Op projectbasis wordt het ensemble uitgebreid met blazers. Het orkest brengt heel toegankelijke concerten, waarbij het hoofdzakelijk klassiek/romantische repertoire wordt gelardeerd met verrassende, minder bekende werken en/of nieuwe composities, vaak van eigen bodem.
CategorieënSymfonie-orkesten, kamerorkesten en ensembles