Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jan van Dijk
Jan van Dijk werd op 4 juni 1918 geboren in Oostzaan. Hij studeerde piano bij Jaap Callenbach en compositie bij Willem Pijper.

Hij was leraar aan het Toonkunst Conservatorium te Rotterdam, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Van zijn oud leerlingen hebben enkelen reeds een reputatie als componist. Wij noemen hier onder anderen Marinus Kasbergen, Joop Voorn, Henk Stoop, Kees Schoonenbeek, René Pieper en Tom de Vree. Hij vervulde bestuursfuncties in het muziekleven en het veld van kunst en cultuurbeleid en maakte deel uit van verscheidene jury's en advieslichamen. Hij hield lezingen over muziek (volksontwikkeling, schoolconcerten), was medeoprichter van enkele Nederlandse Jeugd en Muziekafdelingen en jarenlang muziekrecensent van het Algemeen Handelsblad.

Zijn uitgebreide oeuvre omvat meer dan 700 opusnummers en vrijwel alle muziekgenres: orkestwerken, koorwerken, concerten, kamermuziek, liederen, theatermuziek, piano en orgelstukken. Vele van die werken werden in opdracht gecomponeerd (Nederlandse regering, Johan Wagenaarstichting, NOS, Rotterdamse Kunststichting, Amsterdams Fonds voor de Kunst). Van zijn composities zijn verscheidene bedoeld om door in de evolutie van de muziek geĂ¯nteresseerde amateurs, zowel solistisch als in ensemble, koor en/of orkestverband te worden uitgevoerd. Van Dijk was een der eersten die een concert voor blokfluit, voor saxofoon, voor elektronisch orgel, voor accordeon, voor beiaard met orkest componeerde. Ook schreef hij werken in 31 toonstemming alsmede een concerto voor pianola en orkest.

Aan Jan van Dijk werd (tweemaal) de Visser Neerlandiaprijs, de Willem Pijperprijs en de Cultuurprijs van Noord Brabant toegekend. T.g.v. zijn 80ste verjaardag kreeg hij de Brabantse onderscheiding Hertog Jan.
Bron: MuziekGroep Nederland, 1998

Relevante links

Werken van Jan van Dijk, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Suite da sonar nr. 3