Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jan van Dijk (4 juni 1918 - 25 november 2016)
Jan van Dijk was componist, dirigent, pianist en theoreticus.
Hij doceerde aan de conservatoria van Rotterdam, Tilburg, Den Haag en Amsterdam. (Compositie, harmonie, contrapunt, analyse, hoofdvak theorie der muziek). Jan van Dijk was jurylid aan de conservatoria van Gent en Brussel. Hij dirigeerde lange tijd het Gouds Symfonie-orkest, was muzikaal medewerker van dagbladen, tijdschriften en boekpublicaties. Bovendien was Jan van Dijk zeer actief op het gebied van (kunst)onderwijs en (kunst)beleid.
Jan van Dijk studeerde piano aan het conservatorium van Rotterdam bij Jaap Callenbach en studeerde compositie en directie bij Willem Pijper.
Een groot muzikaal oeuvre laat Jan van Dijk na, in totaal 1263 opusnummers w.o.: 18 symfonieën, 12 strijkkwartetten, 7 pianosonates, 75 sonatines voor piano. Hij schreef Symfonische gedichten - ook voor blaasorkest – o.a. Wallenstein en Breeroo. Veel Koorwerken heeft hij gecomponeerd, ook voor Koor en Orkest. Hij toonzette de 150 Psalmen voor diverse a capella formaties. Solo-concerten heeft hij gemaakt, waaronder een Concerto voor pianola en orkest. Voorts schreef Van Dijk Kamermuziek, soms in ‘vreemde’ bezettingen, ook Orgelwerken en Werk in het genre 31-toons-muziek. Een uitgebreid beiaard-oeuvre heeft hij op zijn naam staan. Menig werkstuk voor amateur-muziek-beoefenaars bedacht hij, goed speelbaar, tot genoegen van deze groep zangers en spelers.

Jan van Dijk ontving tweemaal de Visser Neerlandia-prijs, de Willem Pijper-prijs, de Cultuurprijs van de provincie Noord-Brabant en de Hertog Jan-onderscheiding van de provincie Noord-Brabant. Hij was ereburger van de gemeenten Gouda en Tilburg, ere-Meester der Vrijmetselaarsloge te Gouda.
Bron: Website Jan van Dijk, 2020

Relevante links

Werken van Jan van Dijk, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Suite da sonar nr. 3, opus 254