Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jan Bas Bollen (geboren op 1 januari 1961)
Jan Bas Bollen werd geboren te Amsterdam in 1961. Hij studeerde viool bij Jan Bor (1967-1972) en van 1972 tot 1979 bij Herman Krebbers en Jeannelotte Hertzberger aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1987 studeerde hij compositie bij Joep Straesser in Utrecht en van 1989 tot 1993 studeerde hij compositie en elektronische muziek bij Theo Loevendie, Gilius van Bergeijk en Klaas de Vries aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde hij diverse cursussen en workshops in het buitenland.

Bollen is componist, sound designer, performance kunstenaar en violist. Ook werkt hij veel met video. Hij is medeoprichter en artistiek leider van HEX, een ensemble met een bijzondere bezetting, dat zich richt op het spelen van nieuwe werken van jonge en minder bekende componisten. Hij is sinds 1998 als docent verbonden aan de Faculteit voor Kunst, Media en Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en geeft lezingen en workshops in binnen- en buitenland. Tevens is hij als uitvoerende actief op (elektrische) viool en live elektronica, o.a. als onderdeel van SYNC (met Alison Isadora) en samen met de Australische slagwerker Steve Heather. Sinds 1999 is hij redactielid van het Rumori Festival.

Hij schrijft muziek voor diverse solisten, ensembles en theaterproducties (o.a. ESTA-English Speaking Theatre Amsterdam). In veel van zijn werken maakt hij gebruik van elektronica om zijn klankpalet uit te breiden, maar ook componeert hij computerstukken. Hij werkt veel samen met dansers en choreografen, zoals Keith-Derrick Randolph (Scapino Ballet, Rotterdam), Ross Cooper (The Curve Foundation, Edinburgh), Dan Belton & Good Company (Nieuw Zeeland) en Gonnie Heggen.
Tot zijn recente composities behoren onder meer Softloader (2000) voor Orkest De Volharding, Servo (2002) voor Steamboat Switzerland, Flare (2003) voor het Nederlands Studenten Kamerorkest en Hijack (2004) voor Slagwerkgroep Den Haag.

Jongste deelnemer en 3e prijswinnaar van het Oscar Back Vioolconcours 1970.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2004

Relevante links

Werken van Jan Bas Bollen, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Flare