Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Willem Frederik Bon
Willem Frederik Bon werd op 15 juni 1940 in Amersfoort geboren. Hij overleed op 14 april 1983 in het Friese Nijeholtpade. Hij studeerde klarinet bij Bram de Wilde in Amsterdam en bekwaamde zich in Den Haag bij Kees van Baaren in compositie en bij Louis Stotijn en Willem van Otterloo in orkestdirectie. Van 1967 tot 1971 volgde hij verscheidene dirigentcursussen in binnen en buitenland, waarbij vooral Milan Horvat, Jean Fournet, Dean Dixon en Herbert von Karajan een grote betekenis voor hem hebben gehad.

Hij was verbonden aan het Gronings Conservatorium als hoofdleraar compositie. Daarnaast was hij vanaf 1972 dirigent van het kamerorkest Amsterdam Sinfonietta, van 1973 tot 1975 assistent dirigent van het Concertgebouworkest, en gastdirigent bij verschillende andere Nederlandse orkesten. Vanaf 1977 was hij als vaste dirigent werkzaam bij een tweetal Noorse orkesten.

Bon heeft onder andere twee symfonieën gecomponeerd: de Usher symphony (1968 70) en Symfonie nr. 2 "Les Prédictions" (1970). Tussen 1976 en 1979 componeerde hij zijn grootste werk, Les quatre saisons de Verlaine, voor sopraan, mezzosopraan, bariton, tenor en orkest. Een werk dat zowel als geheel als in onderdelen kan worden uitgevoerd. Zijn werk is uitgevoerd tijdens verscheidene concerten in Nederland en in de Scandinavische landen. Veel van zijn composities zijn bekroond. Van het toenmalige Ministerie van CRM, de gemeente Amsterdam en het cultuurfonds Buma kreeg hij opdrachten voor het schrijven van werken voor orkest, filmmuziek en kamermuziek. Vanaf 1975 ging hij zich toeleggen op jeugdconcerten. In 1979 werd door hem Erik van Godfried Bomans op muziek gezet.
Het Concertino voor piano en orkest, in de revisie van zijn broer Maarten Bon, beleefde zijn eerste uitvoering in oktober 1986 door het toenmalige Frysk Orkest o.l.v. Arpad Jóo, met als solist Maarten Bon.

In 1967 kreeg hij de Visser Neerlandiaprijs toegekend voor zijn First Wind Quintet (1966) en in 1970 de Jeugd en Muziekprijs voor Games. In 1971 ontving hij de Compositieprijs van het Ministerie van CRM.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2004

Relevante links

Werken van Willem Frederik Bon, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Nocturnes
Sweelinck-variaties, opus 24
To catch a Heffalump
Trois Gnossiennes van Erik Satie (arrangement)

Andere schrijfwijzen:

  • W.F. Bon

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.