Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Bernard van Beurden (5 december 1933, Amsterdam - 15 mei 2016)
Bernard van Beurden werd geboren in 1933 te Amsterdam. Hij studeerde viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. Daarna compositie bij Rudolf Escher en Ton de Leeuw.

In het derde jaar van zijn studie werd hij benoemd als docent ensembleleiding en algemene muzikale vorming aan de muziekschool van het conservatorium. Aangezien hij sinds zijn 11e jaar grote belangstelling aan de dag legde voor het componeren en nog tijdens zijn studie betrokken werd bij verschillende theatrale producties als componist, was Van Beurden vanaf dat moment veelzijdig bezig in de wereld van de kunst. Na het beƫindigen van zijn studiewas hij achtereenvolgens docent aan bovengenoemde muziekschool, de theaterschool en andere opleidingen. In 1969 richtte hij het Muzisch Lab op, een werkplaats voor amateurs. Tussen 1970-1980 gaf hij vele workshops nieuwe muziek in Nederland en andere Europese landen en leidde vele familieconcerten. In dezelfde periode werkte hij bij de radio en maakte onder andere talloze programma's over nieuwe muziek. In 1978 werd hij benoemd als docent aan het Rotterdams Conservatorium. Vanuit dit conservatorium richtte hij het ensemble d'ACCORD op, een ensemble bestaande uit 10 accordeons met op het repertoire uitsluitend hedendaagse muziek. Vanaf 1980 legt hij zich steeds meer toe op het componeren en tegenwoordig werkt hij nog uitsluitend als componist.

In zijn composities bestrijkt hij een breed terrein. Muziek voor radio/tv, theater, kamermuziek, koren, orkesten met een duidelijke voorkeur voor blaasmuziek. De meeste werken van Van Beurden zijn uitgegeven bij MuziekGroep Nederland/Donemus, maar tegenwoordig worden zijn koorwerken ook uitgegeven in Amerika.

Voor het muziekonderwijs schreef hij Werkboek voor muziek van nu. Een boek voor de praktische beoefening van de hedendaagse muziek op school of in ander groepsverband.

In 1978 won hij met zijn radiofonisch oratorium Bajesmaf de RAI-prijs van de Prix Italia.

Een aantal van zijn werken, met name voor blaasmuziek en accordeon, staan op cd.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2000

Relevante links

Werken van Bernard van Beurden, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Cri et Gloire du Monde
Estampie
In Connection With
Trinitas

Andere schrijfwijzen:

  • B. van Beurden

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.