Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Ivan Meylemans

Ivan Meylemans (1971) studeerde trombone, slagwerk, piano en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut te Leuven en het conservatorium van Gent. Als instrumentalist maakte hij, sinds hij in 1987 begon met trombone, een flitsende carrière. Na amper vijf jaar studie, werd hij in 1992 solotrombonist bij het toenmalige BRTN-Filharmonisch Orkest (het huidige Vlaams Radio Orkest). Nadien won hij diverse nationale en internationale prijzen en soleerde bij enkele zeer gerenommeerde orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij sinds 1994 als solotrombonist verbonden is.

Simultaan met deze functie startte Ivan in 1996 zijn opleiding orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij zijn leraren Ed Spanjaard en Jac van Steen. Sinds hij er in 2000 cum laude afstudeerde kwam ook zijn dirigentencarrière op een gelijkaardige manier als zijn trombonecarrière in een stroomversnelling. Hij werd laureaat van diverse nationale en internationale dirigentenwedstrijden w.o. het Wereld Muziek Concours 2001 in Kerkrade, het 47e Concours International de Jeunes Chefs d'Orchestre in Besançon en het Internationale Concours van het Orchestre du Radio France in Parijs. In september 2002 won hij de 2e Internationale Vakhtang Jordania dirigentenwedstrijd in Kharkov (Oekraïne) en amper twee weken later, als kroon op het werk, werd hij finalist van de befaamde Donatella Flick dirigentenwedstrijd in Londen waar hij het London Symphony Orchestra in een door publiek en pers gesmaakte uitvoering van Bartók's Wonderbaarlijke Mandarijn schitterend dirigeerde. In juni 2005 won Ivan de "Prix de Salon 2005", een aanmoedigingsprijs voor jonge musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij zal deze prijs gebruiken om met het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest een CD opname te maken die in de lente van 2007 zal verschijnen. De jury oordeelde dat de artistieke leiding van een dergelijk opnameproject bij Ivan Meylemans in uitstekende handen is en dat het project een logische stap is in zijn ontwikkeling als dirigent.

Ivan Meylemans is ondertussen een veelgevraagde gastdirigent bij gerenommeerde binnen- en buitenlandse (kamer)orkesten w.o. het Collegium Instrumentale Brugense, Holland Symfonia, het Rotterdams Kamer Orkest, de Beethoven Academie, het Concertgebouw Kamer Orkest, l'Orchestre de Chambre Français Albéric Magnard, het Symfonie Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, deFilharmonie, het Radio Symfonie Orkest, het Brabants Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Sinds september 2004 tot op heden, fungeert Ivan bij het Koninklijk Concertgebouworkest als cover-dirigent voor Mariss Jansons. Deze functie leidde hem naast concerten in het eigen "huis" langsheen grote concertzalen in o.a. Luzern (Kultur- und Kongresszentrum), Fukuoka (Acros Fukuoka), Tokio (NHK Hall), Kyoto (Kyoto Concert Hall), Madrid (Auditorio Nacional de la Musica), Lissabon (Coliseu dos Recreios), Wenen (Musikverein), Londen (Barbican & Royal Albert Hall), Birmingham (Symphony Hall), Berlijn (Philharmonie) en Salzburg (Grosses Festspielhaus). Op het programma o.a. werken van Beethoven, Berlioz, Brahms, Debussy, Henze, Hindemith, Honegger, Lutoslawski, Mahler, Strauss en Stravinsky. Ook assisteerde Ivan Meylemans voor het Koninklijk Concertgebouworkest reeds aan de zijde van befaamde dirigenten zoals Herbert Blomstedt en Markus Stenz in werken van Dvorak, Tchaikovsky, Brahms, Beethoven, Mozart en Brant. Verder verving hij er op het allerlaatste moment Riccardo Chailly en Ingo Metzmacher tijdens repetities van Stravinsky's Sacre du Printemps en Wagner's Tannhäuser Ouverture.

Dat Ivan Meylemans' carrière in de lift zit is duidelijk. Dit blijkt uit het toenemend aantal concerten maar ook uit het aantal nieuwe invitaties. Het komende seizoen maakt hij o.a. zijn debuut bij het Nationaal Orkest van België, het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, het Festival van Vlaanderen en het Gergiev Festival. Ook op internationaal plan liggen de kaarten goed door een recente samenwerking met een Oostenrijks impresariaat dat invitaties uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Polen, Estland en Letland zal behartigen. Overige internationale uitnodigingen die in de pijplijn zitten zijn Kroatië, Zuid-Korea, Nieuw Zeeland en Litouwen.

In augustus 2007 sluit Ivan Meylemans zijn carrière als solotrombonist af. Ook zijn functie als solotrombonist bij het Concertgebouworkest zal hij na dertien jaar stopzetten om zich vanaf september 2007 volledig te kunnen toewijden aan dat wat hem zo nauw aan het hart ligt, het dirigeren.

Bron: Website Ivan Meylemans, 2007

Betrokken bij de volgende concertreeksen (dirigent):

Der Aa: Concertreeks Windkracht!
Het Klassiek Collectief: Mei 2020
Nesko: 2016
Nesko: 2009
Nesko: 2007
NSO: 2018
NSO: 2013