Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Benjamin Ashkenazy (geboren op 28 maart 1940)
Benjamin Ashkenazy werd 28 maart 1940 geboren in Sofia (Bulgarije). In 1948 emigreerde de familie naar Israël.

Na zijn studie compositie (bij J. Sadai) en directie, piano en klarinet aan de Tel Aviv University en de Rubin Academy in Jerusalem te hebben voltooid, vertrok hij naar Europa om daar verder te studeren bij de dirigenten Franco Ferrara, Roberto Benzi en Sergio Celibidache. In 1973 vestigde Ashkenazy zich in Nederland en studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag orkestdirectie bij Louis Stotijn en compositie bij Peter Schat.

Ashkenazy dirigeerde orkesten in Nederland, Polen, Roemenië, Italië, Israël en in Bulgarije. In Nederland had hij een eigen kamerorkest (Nederlands Sinfonietta), dat zich voornamelijk toelegde op muziek van de 20e eeuw. Hij is adviseur en vaste gastdirigent van het Vidin Philharmonic Orchestra (Bulgarije) en het Transylvania State Philharmonic Orchestra Cluj-Napocca (Roemenië). Daarnaast geeft hij les in compositie, theorie en directie aan de Schumann Akademie in Den Haag. Sinds 1993 is hij artistiek directeur van het Internationale Klassieke Muziekfestival in Warschau.

Ashkenazy componeerde een groot aantal orkestwerken evenals kamermuziek en filmmuziek. Hij heeft reeds vele opdrachten in het buitenland gekregen.

Hij ontving de eerste prijs van de International Competition of Conductors in Bordeaux. Hij schreef The Systematical Proces in Solfege and Harmony, dat is uitgegeven in Den Haag.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2000

Relevante links

Werken van Benjamin Ashkenazy, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Caprice 4-1

Verwante componisten:

Schat, Peter