Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Gijs van Dijk
Gijs van Dijk werd op 17 juli 1954 te Delft geboren. Van 1976 tot 1982 studeerde hij klassiek gitaar bij Ries de Hilster en Lydia Kennedy en algemene theorie bij Tristan Keuris aan de Muziek Pedagogische Akademie in Hilversum. Daarna volgde hij enkele jaren lessen in muziektheorie en compositie bij Tristan Keuris en in jazzgitaar bij Wim Overgauw. Van Dijk zette zijn studie vervolgens voort aan het Utrechts Conservatorium waar hij vanaf 1984 compositielessen volgde, wederom bij Tristan Keuris. In 1991 ronde hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie.

Tijdens zijn studie aan het Conservatorium was hij huiscomponist van het Ricciotti Ensemble. Als improviserend musicus was Van Dijk in de tachtiger jaren een opvallende improviserende basgitarist op de Nederlandse en internationale jazzpodia o.a. in de Noodband met Greetje Bijma en in diverse eigen ensembles met o.a. Arend Nijenhuis, Paul Termos, Han Bennink en Hans Hasebos. In de negentiger jaren speelde hij o.a. met de zangeressen Hester Bovenhuis en Cas de Marez. Als jazz- en improviserend gitarist treedt Van Dijk nog regelmatig op met het Broken String Trio en het Impro Kwartet. Daarnaast is hij als muziekdocent verbonden aan de IVKO-school, een Amsterdamse middelbare school met een bijzonder uitgebreid kunstvakken aanbod.

Veel van zijn composities kwamen tot stand met een opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Van Dijk componeerde voor het Amsterdam Saxophone Orchestra en het Orchestre de Saxophones Portugesa, beide o.l.v. Henk van Twillert, en voor Contraband, het orkest van trombonist Willem van Manen. Zijn werken worden gespeeld op vele Nederlandse podia en diverse podia in o.a. Engeland, Portugal, Hongarije, Frankrijk, USA en Cuba, door o.a. de pianist Ivo Janssen en hoboïste Pauline Oostenrijk, het Amsterdams Saxofoon Kwartet, het Aurelia Kwartet, het gitaarduo Lydia Kennedy en Frans van Gurp, het Nederlands Blazers Ensemble, de baritonsaxofonist Henk van Twillert, de electro-fluitist Jos Zwaanenburg en basklarinettist Harry Sparnaay. Verder werkte hij mee aan de reconstructie van de partituren van Nedly Elstak en aan de totstandkoming van de partituur van de 11e Symphonie van Glenn Branca. Tijdens de uitvoering van dit werk door het Radio Symfonie Orkest speelde Gijs van Dijk mee op de door Branca ontworpen boventonengitaar. Op het moment werkt hij aan een kameropera voor het Koor Nieuwe Muziek met solisten en instrumentaal ensemble.
Bron: Donemus, 2006

Relevante links

Werken van Gijs van Dijk, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Fantasia for Accordionorchestra

Verwante componisten:

Keuris, Tristan