Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Arno Stoffelsma

Arno Stoffelsma werd in 1982 in een muzikale familie geboren. Vanaf zijn zevende kreeg hij klarinetlessen van zijn moeder. In 1994, op elfjarige leeftijd, werd Arno aangenomen in de Jong-Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam. Hij begon zijn studie daar bij Herman Braune. Na het behalen van zijn VWO-diploma in 2000 begon hij met zijn voltijdstudie aan dit conservatorium. Sinds 2001 studeert hij bij George Pieterson. In 2004 behaalde hij cum laude zijn Bachelor diploma en nu volgt hij de Voortgezette Kunstopleiding, bij George Pieterson en Sabine Meyer.

Hij volgde diverse masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Karl Leister, Thomas Friedli, José Luis Estellés, Sabine Meyer en Ralph Manno. Daarnaast kreeg hij ensemblespel lessen van o.a. Marjes Benoist, Michael Gieler, Han de Vries en George Pieterson.

Arno won verschillende prijzen bij diverse concoursen. Hij was o.a. twee keer laureaat van het Prinses Christina Concours (in 1999 en in 2000). In de finale van het PCC van 1999 won Arno o.a. een solo-optreden met het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Verder won hij op zijn 17e een tweede prijs bij het nationale concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 2001 won Arno een eerste prijs bij het nationale concours van SJMN. Samen met Cathelijne Noorland was hij finalist bij het Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw. Zij wonnen daar o.a. de Noorderkerkprijs.

Naast het solo- en ensemblespel kent Arno een grote interesse voor het orkestspel. Hij speelde van 1998 tot en met 2002 als eerste klarinettist in het JeugdOrkest Nederland. In de winter van 2002 was hij eerste- en esklarinetist bij het Nationaal Jeugd Orkest. Vanaf de zomer van 2002 speelde Arno in het Jeugdorkest van de Europese Unie. Hij maakte hiermee een aantal tournees en werkte samen met gerenommeerde dirigenten als James Conlon, Vladimir Ashkenazy en Bernard Haitink. In de zomer van 2004 nam Arno deel aan het Pacific Music Festival van de Wiener Philharmoniker waar hij werkte met dirigent Valery Gergiev. In oktober 2003 won Arno het proefspel voor Solo-Klarinet bij het Noord Nederlands Orkest. Bij dit orkest was hij echter maar korte tijd in dienst. In december 2003 won hij het proefspel voor Solo-Klarinet bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest waar hij sinds augustus 2004 in dienst is.

Arno werkte mee aan een aantal cd's van het JeugdOrkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest. Ook werkte hij mee aan de promotie CD van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast speelde hij een aantal keer voor radio en TV (o.a. NCRV, KRO, VARA en Veronica).

Bron: JeugdOrkest Nederland

Betrokken bij de volgende concertreeksen als solist (klarinet):

JON: Robeco Zomerconcerten 2005